Svet 10

22.04.2024.

14:35

"Spaljena" Putinova zemlja u kojoj je tišina jeziva VIDEO

Puste ulice, zatvorene prodavnice, tihi restorani, oštećene zgrade i krateri od udara projektila u asfalt, natpisi na zgradama koji upućuju na najbliže sklonište, tako danas izgleda Belgorod.

Izvor: Večernji list, CNN

"Spaljena" Putinova zemlja u kojoj je tišina jeziva VIDEO
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Podeli:

Nekada miran grad, oko 40 kilometara severno od ruske granice sa Ukrajinom , pretvorio se, kako piše CNN, u "grad duhova", a jezivu tišinu prekida redovno zavijanje sirena koje upozoravaju na raketni napad, kao podsetnik da je rat koji besni u susednoj zemlji sve bliži.

Izveštavanje sa ratišta medijski je ograničen, a mnogi Rusi se boje da progovore zbog straha od krivičnog progona. Ipak, stanovnici Belgoroda podelili su sa CNN-om svoju svakodnevicu putem telefona i audio-poruka.

Grad Belgorod meta je brojnih ukrajinskih napada. Takođe je ključno vojno središte ruskih snaga. U poređenju sa drugim, udaljenijim ruskim regionima koji su relativno netaknuti, Belgorod nosi najveći teret rata. Pre nekoliko sedmica bio je izložen gotovo svakodnevnom granatiranju i napadima dronovima.

Krajem marta guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da su u napadima u manje od dve nedelje ubijene 24 osobe, a 152 ranjene.

U poslednjem napadu, u noći između petka i subote, Ukrajina je pogodila Belgorod i još sedam područja. Najviše dronova oboreno je iznad Belgorodska - njih 26. U napadu je ubijena trudnica u selu Novaja Tavolžanka, još tri osobe su ranjene, a 12 kuća je oštećeno, navode "RIA Novosti".

Stanovnici se još sećaju velikog ukrajinskog napada 30. decembra koji je izveo Kijev nakon ruskog napada na Ukrajinu dan ranije. Igračke i cveće ostaju na mestu u blizini glavnog trga oštećenog šrapnelima kao spomen na najmanje 25 ubijenih u najsmrtonosnijem napadu od početka rata.

"Ovo je najcrnji dan koji smo imali u poslednje vreme", rekla je za CNN 24-godišnja Jelisaveta, koja je bila među svedocima napada. Jelisaveta je tog dana čula eksplozije i prvo je pomislila da je reč o protivvazdušnoj obrani.

"I tada sam sve videla. Sve je gorelo, dim je bio na sve strane, autobusi su stali, taksiji se nisu pomerali jer su ulice bile potpuno blokirane. U jednom trenutku grad je jednostavno umro, to niko nije očekivao. Mnogi ljudi su nestali, ceo grad je tugovao i tuguje do danas. Od tada život u njemu više nije isti", rekla je ona, dodavši da se mnogi boje da izađu iz svojih domova.

Kako se situacija s napadima samo pogoršavala, osnovne usluge su počele posustajati. Prodavnice i restorani zatvarali su svoja vrata, a dostave hrane bile su sve ređe. Mnogi stanovnici Belgoroda odlučuju da se presele dalje, neki čak i potpuno van regiona, jer je sigurnije biti dalje od granice.

Iako vlasti nikada nisu naredile opštu evakuaciju, guverner je 30. Marta rekao da je 5.000 dece evakuisano u bezbednije regione, uključujući Sankt Peterburg, Brjansk i Mahačkalu. Vlasti su, kako javljaju državni mediji, planirale da oko 9.000 dece presel u druga područja zbog neprestanog granatiranja.

Takođe, u napuštenim područjima brzo je zavladao nered. U aprilu je načelnik okruga Graivoron u Belgorodskoj oblasti uzbunio zbog sve većeg broja pljački, a najveći broj takvih slučajeva zabeležen je u pograničnim naseljima.

Ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći o Belgorodu krajem marta, obećao je podršku ovom i drugim pograničnim područjima. Uprkos tome, mnogi se stanovnici osećaju zapostavljeno od strane vlasti, medija i šireg stanovništva.

Kako rat odmiče, oni koji ostaju u Belgorodu sve su manje optimistični u pogledu budućnosti.

"S obzirom na to da se Rusija bori na način da ostane spaljena zemlja, jako se bojim da bi spaljena zemlja mogla ostati i na području oko Belgoroda", rekao je Vasilij, stanovnik grada.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: