Svet 0

12.04.2024.

8:52

Sklanjajte se: Japan i Kina na ivici sukoba

Kineska obalska straža saopštila je u petak da je patrolirala "teritorijalnim vodama" ostrva Diaoju, takođe poznata u Japanu kao ostrva Senkaku, u Istočnom kineskom moru.

Izvor: Rojters

Sklanjajte se: Japan i Kina na ivici sukoba
EPA/MARIT HOMMEDAL NORWAY OUT EPA/MARIT HOMMEDAL NORWAY OUT

Podeli:

Japanska obalska straža je u posebnom biltenu objavila da su njeni patrolni čamci zatražili od četiri broda kineske obalske straže da napuste "njihove teritorijalne vode".

To je deseti takav slučaj kineskih brodova ove godine, saopštila je obalska straža Japana.

Vode oko ostrva su sporne i na njih polažu pravo i Kina i Japan. Dve strane su se suočile, raspoređujući patrolne čamce i pozivajući drugu da napusti to područje.

Do sučeljavanja u petak došlo je nakon što su lideri Sjedinjenih Država, Japana i Filipina u četvrtak razgovarali u Beloj kući kako bi odbili pojačani pritisak Pekinga na Manilu u spornom Južnom kineskom moru.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: