Svet 37

22.04.2024.

23:55

Rat – dan 789: Uzbuna, uzbuna, uzbuna! Proglašena balistička opasnost VIDEO

Rat u Ukrajini – 789. dan. U više oblasti Ukrajine zabeleženi su ruski napadi, tvrdi Kijev.

Izvor: B92.net

Rat – dan 789: Uzbuna, uzbuna, uzbuna! Proglašena balistička opasnost VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vlast navodi da je Odeska oblast pogođena balsističkim raketama, a ruska vojska ih je takođe napala u Donjeckoj oblasti, a u Hersonu bacila dve navođene avionske bombe.

Završeno

23:34

Ruske trupe ispalile rakete na oblast Harkova, izbio požar u fabrici živine

Ruska vojska pogodila je večeras projektilima fabriku živine u okrugu Harkova, usled čega je izbio požar, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

''U 22.37 okupatori su udarili na Harkovski okrug. Tip projektila utvrđuju službenici za sprovođenje zakona. Prethodno je došlo do požara na teritoriji živinske farme. Za sada nema informacija o žrtvama“, napisao je Sinegubov na Telegram kanalu.

U toku je provera pogođenih lokacija od specijalizovanih službi, dodao je Sinegubov.

23:01

Uzbuna, uzbuna, uzbuna! Preti balistička opasnost

U većini regiona Ukrajine, osim na zapadu zemlje, proglašena je vazdušna uzbuna, a postoji opasnost od napada ruskih snaga balističkim oružjem, saopštilo je vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

"U područjima gde je proglašena vazdušna uzbuna i dalje postoji opasnost od upotrebe balističkog oružja od strane neprijatelja", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu. 

Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je napala Ukrajinu sa sedam bespilotnih letelica tipa "Šahed-131/136" sa rta Čauda na Krimu i tri protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400 iz oblasti Donjecka.

22:21

Ukrajina bi mogla da počne pregovore sa Rusijom

Volodimir Zelenski je saopštio da bi Ukrajina mogla da počne pregovore sa Rusijom o rešavanju krize.

"Pripremićemo dokument za rešavanje svih pitanja sa našom vizijom i naći ćemo pravo vreme da ga predamo neprijateljskoj strani i razgovaramo o tome sa njima", rekao Zelenski, govoreći o mogućem rezultatu samita o Ukrajini.

Švajcarska će biti domaćin konferencije o Ukrajini 15-16. juna. Rusija ne namerava da učestvuje u ovom događaju, jer njegovi organizatori promovišu takozvanu formulu mira, koja je za Moskvu neprihvatljiva.

19:08

U ruskom granatiranju u oblasti Hersona poginula dva muškarca

Dva muškarca poginula su danas u raketnom napadu ruske vojske u Kahovskom okrugu u oblasti Herson, objavilo je regionalno tužilaštvo u Hersonu na Fejsbuku.

U saopštenju se precizira da su žrtve stare 85 i 50 godina, preneo je Ukrinform.

Agencija navodi da su ruske trupe su u noćas bacile eksplozivne naprave iz dronova u Berislavu, u Hersonskoj oblasti, pri čemu su povređene dve osobe, među kojima i jedna tinejdžerka.

17:11

Pogođen tv toranj

17:09

Snažna eksplozija u Harkovu

Snažna eksplozija u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.

Prema preliminarnim informacijama, pogođen je televizijski toranj. U gradu je nestao internet.

15:00

Borba u Bahmutu

14:59

Zemlje EU i dalje bez dogovora o slanju sistema ''Patriot'' Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saopštili su danas da razmatraju načine da isporuče više PVO sistema Ukrajini, ali nisu konkretno obećali da će isporučiti sisteme ''Patriot'', koji su najveća želja Kijeva.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu poručili da to što je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara ne treba da dovede do bilo kakvog zadovoljstva u SAD, prenosi Rojters.

14:11

Ukrajini stiže pomoć

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da veruje da će američka pomoć Ukrajini biti vrlo brzo dostavljena na front.

On je takođe izrazio uverenje da bi američka pomoć mogla da izmeni situaciju na bojnom polju.
 

12:57

Spreman 14. paket sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije nameravaju da u 14. paket sankcija Rusiji uključe zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa, izjavio je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem. "Razgovaraćemo o tome kako da povećamo podršku Ukrajini. Usvajanje 14. paketa sankcija je jedna od najvažnijih stvari. Nameravamo da uključimo zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa", rekao je ministar novinarima po dolasku na Savet ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.
 

12:54

Najnoviji izveštaj Ministarstva odrane Rusije:

Najnoviji izveštaj Ministarstva odrane Rusije:

Ruske snage uništile su položaje ukrajinske PVO i skladište bespilotnih čamaca;

Grupe "Jug" i "Centar" ruske vojske poboljšale su taktičke položaje, "Istok" i "Zapad" zauzele su povoljnije položaje;

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili 240 ukrajinskih dronova;

Uspešnim dejstvima jedinica grupe snaga "Jug" potpuno je oslobođeno naselje Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici i poboljšan taktički položaj duž linije fronta;

Grupa "Zapad" je za prethodna 24 časa odbila četiri kontranapada grupe "Azov" u Grigorovski u DNR. Ukrajinska vojska izgubila je do 25 vojnika, a uništena su dva kamioneta i artiljerijsko oruđe "gvozdika";

Grupa snaga "Centar" odbila je devet kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno 365 vojnika, a uništeno je borbeno vozilo pešadije "marder", 12 automobila, haubica D-30, tri stanice za radioelektronsko ratovanje "nota" i "Bukovel AD";

Dejstvima grupe "Istok" ukrajinske snage izgubile su do 95 vojnika i haubicu FH-70;

Grupa "Dnjepar" uništila je tri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 45 ukrajinskih vojnika;

"Južna" grupa snaga odbila je tri kontranapada ukrajinske vojske u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika, a uništeno devet automobila, samohodno artiljerijsko oruđe "gvozdika", stanica za radioelektronsko ratovanje "anklava" i skladište municije.

12:18

SAD šalju i stručnjake

11:27

Borelj: Evopa u potrazti za PVO sistemima za Ukrajinu

11:26

Rusi koristili aerosolnu zavesu da zaštite opremu od bespilotnih letelica tokom napada u blizini Bejlogolovke

11:23

Zaharova: Razgovori o "formuli Zelenskog" služe za odvlačenje pažnje sa nove tranše Kijevu

Održavanje diskusije oko "formule Zelenskog" bilo je neophodno da bi Sjedinjene Američke Države skrenule pažnju sa nove alokacije sredstava za podršku terorističkim aktivnostima kijevskog režima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ovi razgovori Sjedinjenih Američkih Država, njihovih politikologa i onih koje su angažovali na međunarodnoj platformi za podršku takozvanoj 'formuli Zelenskog' – sve je to imalo za cilj da skrene pažnju sa naredne tranše za podršku terorističke aktivnosti ovih kriminalaca u Kijevu", rekla je Zaharova za televiziju Rusija 24.

Ona je ocenila da su razgovori o "formuli Zelenskog" bili potrebni da bi se u svetskoj zajednici stvorio utisak da Rusija ne želi da okonča sukob dok je Zapad navodno spreman za mirno rešenje. "Situacija je upravo suprotna – Rusija nikada nije odbijala da vodi pregovore. Na zahtev tog samog kijevskog režima 2022. godine data je saglasnost na pregovore. Rusija zaista realno procenjuje situaciju i shvata šta se krije iza ovih razgovora o pseudoformulama mira i ne dozvoljava da je uvuku u te igre", zaključila je ona.
 

.

11:23

Uzbune za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

11:20

Volodin: Rusija sada ima osnova da konfiskuje imovinu u vlasništvu zapadnih zemalja

Predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin rekao je kako Rusija, nakon američkog zakona koji omogućava potencijalni transfer zaplenjene ruske imovine Ukrajini, ima osnova da konfiskuje imovinu u vlasništvu zapadnih zemalja, preneo je Rojters.

"Vašington je usvojio zakon o konfiskaciji ruske imovine kako bi naterao EU da preduzme isti korak, što bi bilo razarajuće po evropsku ekonomiju", rekao je Volodin.

Dodao je kako je od 280 milijardi dolara ruske imovine koja je zamrznuta u inostranstvu, svega pet do šest milijardi u SAD, dok se imovina vrednosti oko 210 milijardi dolara nalazi u Evropskoj uniji.

10:26

Rusi kontrolišu 20 odsto teritorije Ukrajine

10:14

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, odjeknule su eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
 

09:27

Rusija: Napad u Karačajevo-Čerkeziji, dva policajca poginula, jedan povređen

Dva policajca su poginula, a jedan je ranjen kada je neidentifikovani napadač napao jedinicu ruske policije u gradu Karačajevsku u Karačajevo-Čerkeziji, na severnom Kavkazu, saopštilo je regionalno odeljenje ruskog Istražnog komiteta.

Kako je navedeno, nepoznata osoba je danas nekoliko puta pucala iz vatrenog oružja na policijski odred u gradu Karačajevsku, a nakon toga je napadač ukrao službeno oružje i municiju policije, prenosi Interfaks.

Potraga za napadačem je u toku.
 

09:07

Zarobljeni ukrajinski vojnici

Dva ruska borca jurišne grupe snaga "Istok" stupila su u borbu sa osam ukrajinskih vojnika i zauzela utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Volnovaha na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da su ruski vojnici uspeli da zarobe nekoliko pripadnika ukrajinske vojske.

09:06

Uništen ruski tenk

09:04

"Ukrajinu čeka teška situacija"

Ukrajinu čeka teška situacija na frontu i u unutrašnjopolitičkoj situaciji od sredine maja do početka juna, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane ove zemlje Kiril Budanov u intervjuu za ukrajinsku redakciju "Bi-Bi-Sija".

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na situaciju na bojnom polji i na unutrašnju politiku. "Rusi će koristiti integrisani pristup", dodao je on.
 

07:30

Sve više mrtvih

07:23

Ukrajinci saopštili: Napadnuti smo

Ukrajinska vojska je saopštila da je teritorija Ukrajine tokom noći napadnuta sa sedam dronova "šahed", jednom bespilotnom letelicom "orlan-10" i sa tri protivvazdušne rakete S-300/S-400, preneo je Ukrinform.

U saopštenju se dodaje da je nad Odesom oboreno šest dronova – pet "šaheda" i jedan "orlan-10".

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: