Svet 25

21.04.2024.

23:28

Alarm iz Brisela: Ceo Zapad kreće na Putina?

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da danas u Briselu postoji većina koja je za rat i da u politici dominira logika rata.

Izvor: Klix.ba

Alarm iz Brisela: Ceo Zapad kreće na Putina?
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

"Danas u Briselu postoji proratna većina. U Evropi je raspoloženje ratno, a politikom dominira logika rata. Vidim pripreme za rat od svih", objavio je Orban na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dodao da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg želi da uspostavi misiju NATO-Ukrajina, dok su "evropski lideri već ušli u rat" i to vide i vode kao svoj rat.

"U početku se radilo samo o slanju šlemova. Onda su došle sankcije, ali ne za proizvođače energije! Pa ipak, onda i za njih. Onda je usledila isporuka oružja. Prvo vatrenog oružja, pa tenkova, pa aviona. Zatim novčana pomoć. Desetine milijardi, sve više i više, sada smo negde oko 100 milijardi evra, novac, oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio "da smo na korak od toga da Zapad šalje trupe u Ukrajinu".

"Ovo je vrtlog rata koji može da odvuče Evropu u dubinu. Brisel se igra vatrom. Ono što radi je iskušenje. Svetski ratovi se nikada ne nazivaju svetskim ratovima za početak. Uveren sam da se moramo kloniti ovog rata. Ovo nije naš rat "Mi ne želimo rat i ne želimo da Mađarska postane igračka velikih sila. Zato se moramo zalagati za mir – kod kuće, u Briselu, u Vašingtonu. UN i u NATO", zaključio je Orban.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: