Svet 25

21.04.2024.

19:12

Spremaju vojsku: Svetski rat na pomolu?

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da su aktivnosti Evrope i NATO-a jednake pripremama za svetski rat.

Izvor: Tanjug

Spremaju vojsku: Svetski rat na pomolu?
Profimedia

Podeli:

Sijarto je rekao da lideri Evrope i NATO "pate od ratne psihoze i osećaju se kao da su u ratu sa Rusijom", dok mađarska vlast "ne smatra da su dešavanja u Ukrajini njen rat", prenosi MIT.

Mađarska vlast želi da se rat završi što pre, naveo je Sijarto, i ocenio da su najveće šanse da se to desi ako na izborima za Evropski parlament i za američkog predsednik pobede kandidati koji su za mir.

Sijarto je kazao da je NATO, od ranijeg stava da nije učesnik u ratu između Rusije i Ukrajine, došao do toga da "su neke zemlje članice to počele da menjaju i guraju NATO u koordinatorsku ulogu u snabdevanju Ukrajine oružjem i vojnim obučavanjem".

U takvih operacijama, upozorio je Sijarto, Mađarska neće učestvovati.

"Nezgodno je takmičiti se sa najvećom vojnom supersilom na svetu i snabdevanje oružja će samo prolongirati rat. Nijeda strana ne može da pobedi u ovom ratu, on može biti završen samo pregovorima", ocenio je Sijarto.

"Kao ozbiljni donosioci odluka, naš glavni zadatak je da sačuvamo sigurnost Mađara, a to znači ostajanje izvan rata", dodao je Sijarto.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: