Svet 3

20.04.2024.

23:49

Rat – dan 787: Rusi zauzeli selo; Ukrajinci dobili veliku pomoć; Rat se produžava

Rat u Ukrajini – 787. dan. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su najmanje dve osobe stradale u ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar, a raketiran je i grad Krivi Rog.

Izvor: B92.net

Rat – dan 787: Rusi zauzeli selo; Ukrajinci dobili veliku pomoć; Rat se produžava
Profimedia

Podeli:

U napadu na Odesku oblast oštećena je lučka infrastruktura.

Završeno

23:21

Eksplozije u Mariupolju

21:57

Oglasio se i Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je rezultat današnjeg glasanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa o predlogu zakona za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indopacifičkom regionu.

"Pozdravljam rezultat današnjeg glasanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Ukrajina će imati transatlantsku podršku koja joj je potrebna da se suprotstavi ruskoj agresiji", objavio je Borelj na platformi X.

21:21

"Ubice treba regrutovati"

Ukrajinski osuđenici koji služe kaznu za ubistvo treba da budu regrutovani i poslati na liniju fronta da se bore protiv ruskih snaga, smatra ministar pravde te zemlje Denis Maljuska.

20:35

Zelenski priznao: Umorni smo


Vladimir Zelenski je priznao da su građani Ukrajine umorni od sukoba.

"Što se tiče zamora, neću da lažem, on postoji", rekao je on u intervjuu brazilskim novinarima.
 

20:27

Zelenski se zahvalio

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa SAD što je usvojio zakon o vojnoj pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara.

"Zahvalan sam obema partijama, Predstavničkom domu, i lično predsedavajućem Doma Majku Džonsonu zbog odluke da postave istoriju na pravi koloskek", naveo je Zelenski na platformi X (Tviter).

On je istakao da će demokratija i sloboda uvek značiti u svetu i da "nikada neće omanuti dokle god Amerika pomaže u očuvanju tih vrednosti".

"Ključni američki zakon o pomoći Ukrajini usvojio je Predstavnički dom, što će sprečiti širenje rata, sačuvati hiljade života, i pomoći našim nacijama da budu jače. Mir i bezbednost mogu biti dostignute samo kroz snagu", istakao je Zelenski.

20:02

Kongres glasao za pomoć Ukrajini

Dvostranačka većina u Predstavničkom domu Kongresa SAD glasala je večeras u korist zakona o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, što je samo deo paketa pomoći vrednog 95 milijardi dolara, koje će, kako piše Rojters, biti poslat saveznicima širom sveta.

Glasanje se nastavlja, a kako javljaju američki mediji, Kongres je usvojio zakon kojim će biti zamrznuta ruska sredstva u iznosu od 8,1 milijardi dolara poslata kao pomoć Ukrajini.

18:56

Eksplozije u Odesi i Černomorsku


Ukrajinski mediji prenose da u Odesi i Černomorsku odjekuju eksplozije.
 

18:09

Pašinjan: Ruske trupe se povlače sa jermensko-azerbejdžanske granice

Jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio je danas da će se ruske trupe povući sa jermensko-azerbejdžanske granice zbog tekućeg procesa razgraničenja i demarkacije između Jerevana i Bakua.

''Ovde više nemamo liniju fronta, već granicu, a granica je znak mira. To znači da će jermenski i azerbejdžanski graničari moći sami da zaštite granicu međusobnom saradnjom'', rekao je Pašinjan.

Ruske trupe raspoređene su na jermenskoj strani granice u regionu Tavuš od 2021. godine prema bilateralnom sporazumu, a premijer Jermenije je istakao da povodom njihovog povlačenja ''nema velikih pitanja o kojima bi se razgovaralo'', prenose jermenski mediji.

17:36

Uništeni Abramsi

Rusija je u poslednja dva meseca izbacila iz stroja pet tenkova „ambrams“ koje su SAD isporučile Ukrajini, piše „Njujork tajms“. Od početka godine još najmanje tri tenka su oštećena.

17:34

Odjekuju sirene u Sevastopolju

15:59

Kongres SAD danas glasa o 95 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Predstavnički dom SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, danas bi trebalo da glasa o paketu pomoći koji pruža bezbednosnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Očekuje se da će usvojiti zakonski paket vredan 95 milijardi dolara zbog ogorčenih primedbi stranačkih tvrdolinijaša, piše Rojters.

15:07

Objavljeni novi snimci sa fronta: "Oružje pobede"

14:16

Amerika šalje trupe u Ukrajinu? Stigla zabrinjavajuća poruka

Sjedinjene Američke Države bi mogle odlučiti da pošalju trupe u Ukrajinu nakon poraza ukrajinske vojske, rekao je penzionisani potpukovnik američke vojske Aleksandar Vindman, prenosi RIA Novosti.

12:38

Trudnica poginula tokom granatiranja Belgorodske oblasti

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti poginula je jedna trudnica u selu Novaja Tavolžanka, objavio je na Telegram kanalu guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Deo granate teško je ranio trudnicu koja je prolazila ulicom u vreme granatiranja i na veliku žalost, žena je umrla od posledica ranjavanja", rekao je on.

Povređene su još tri osobe. Jedna žena je zadobila potres mozga i ranu na butini od gelera, dvojici muškaraca je ukazana pomoć na licu mesta. Oštećeno je 12 kuća i dva automobila, prenosi RIA Novosti.

12:01

Kijev: Poginula osoba u ruskom granatiranju Vovčanska

Tokom jutarnjeg granatiranja Vovčanska poginuo je jedan muškarac, a dve osobe su povređene, saopštila je policija Harkovske oblasti na Telegramu.

Prema navodima policije, ruske trupe su granatirale Vovčansk.

12:01

Rusko ministarstvo odbrane će uspostaviti centar za razvoj bespilotnih letelica

Ministarstvo odbrane Rusije će uspostaviti naučni i proizvodni centar za dronove i "robotske komplekse", izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je pregledao poligon za testiranje vatrenog oružja i dronova u Moskovskom vojnom okrugu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sukob u Ukrajini karakteriše raspoređivanje bespilotnih letelica neviđenih razmera, sa hiljadama bespilotnih letelica koje se koriste za praćenje neprijateljskih snaga, navođenje artiljerije i bombardovanje ciljeva, navodi se u saopštenju.

10:35

Guverner Smolenske oblasti: Ukrajinski dron zapalio skladište goriva

Guverner zapadnog ruskog regiona Smolenska saopštio je da je Ukrajinski dron noćas udario u skladište goriva i zapalio ga, dok je napad na regionalni centar odbijen.

U Smolenskoj oblasti nema velikih rafinerija nafte.

Ukrajina je od početka godine pojačala napade na rafinerije nafte u Rusiji, drugom najvećem izvozniku nafte na svetu, u pokušaju da smanji prihode Moskve od energije i količinu novca koju mora da potroši na vojsku.

08:41

Ruske snage raketirale Zaporožje i Odesu

Ruske snage napale su jutros raketama industrijsku zonu u Zaporožju na jugu Ukrajine i ukrajinsku luku Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov napisao je na Telegramu da u napadu nije bilo povređenih, prenosi Ukrinform.

U Odesi je jutros odjeknula eksplozija tokom vazdušnog napada, naveo je načelnik oblasne administracije Oleh Kiper.

08:40

U napadu dronom poginuo ruski ratni dopisnik

Ruski ratni dopisnik Semjon Eremin za ruski dnevnik Izvestia, ubijen je u petak u ukrajinskom napadu dronom na jugoistoku Ukrajine, piše Izvestia.

Izvestia navodi da je Eremin(42) preminuo od rana zadobijenih kada je ukrajinski dron napao dok se vraćao sa putovanja u rusku jedinicu u regionu Zaporožja.

"Ratni dopisnik Izvestia Semjon Eremin poginuo je 19. aprila tokom napada ukrajinskih FPV dronova u pravcu Zaporožja gde je otišao da snima reportažu", saopštava Izvestia.

08:40

Hiljade mrtvih

08:39

Akcije ruske vojske u Sumskoj oblasti

Ruska vojska napala je vazduhoplovnu bazu u gradu Konotop u Sumskoj oblasti i 58. Ukrajinsku motorizovanu pešadijsku brigadu .

U vazdušnoj bazi stacionirani su helikopteri, a u blizini se nalazi fabrika za remont aviona. Aerodrom ima pistu dužine 2003 metara i širine 45 metara.

08:39

Napad ukrajinske vojske na rusku pograničnu oblast Belgoroda

Dva civila su ubijena tokom noći u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u napadu ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je  gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinski napad dronovima zaustavljen je u Smolenskoj oblasti, a usled pada delove letelice došlo je do požara na objektu energetskog kompleksa, izjavio je  načelnik oblasti Vasilij Anohin. 

Ranije u toku noći, usled eksplozije drona, oštećena je energetska infrastruktura u Malojaroslaveckom okrugu Kaluške oblasti.

Među 50 uništenih bespilotnih letelica, 26 dronova je oboreno iznad Belgorodske oblasti, 10 iznad Brjanske oblasti, osam iznad Kurska, dva iznad Tule i po jedan iznad Smolenske, Rjazanske, Kaluške i Moskovske oblasti, prenosi RIA Novosti.

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: