Svet 0

19.04.2024.

19:45

NATO poručio: Ne brinite, stiže pomoć

Saveznici u NATO pristali su da obezbede dodatne sisteme protivvazdušne odbrane u Kijevu, izjavio je šef NATO-a Jens Stoltenberg nakon specijalnog sastanka savezničkih ministara odbrane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Izvor: Index.hr

NATO poručio: Ne brinite, stiže pomoć
Tanjug/AP Photo/Alex Babenko, File

Podeli:

"Pored Patriota, postoji i drugo oružje koje saveznici mogu da obezbede, uključujući SAMP/T (francuski sistem), a mnoga druga koja nemaju dostupne sisteme su se obavezala da će pružiti finansijsku podršku za njihovu nabavku za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

 

Više o sukobu Rusije i Ukrajine čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Zelenski je zatražio sastanak jer se njegova zemlja suočava sa nedostatkom municije i uskraćivanjem ključnog američkog finansiranja, koje su republikanci u Kongresu blokirali mesecima, dok EU ne isporučuje municiju na vreme.

On je u petak rekao članicama NATO-a da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih naprednih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim napadima, pozivajući ih da pojačaju vojnu pomoć Kijevu.

U emotivnom govoru putem video veze, ukrajinski lider je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tokom subotnjeg masovnog iranskog vazdušnog napada.

"Putin mora da bude spušten na zemlju, a naše nebo ponovo mora da postane bezbedno... A to u potpunosti zavisi od vašeg izbora... izbora da li smo zaista saveznici," rekao je Zelenski.

Stoltenberg nije išao u detalje koliko će novih sistema PVO Ukrajina dobiti, ali je rekao da očekuje nova saopštenja u narednim danima.

"Pomoć je na putu. I očekujem da će u bliskoj budućnosti biti najavljena još pomoć i podrška", rekao je on novinarima.

Nemačka se prošle nedelje obavezala da će Kijevu isporučiti treći sistem Patriot iz svojih vojnih zaliha. Sjedinjene Države imaju najveći broj Patriot sistema u svom inventaru.

U Evropi, zemlje poput Španije i Grčke poseduju sisteme protivvazdušne odbrane Patriot.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: