Svet 9

19.04.2024.

13:30

Jedni su 14. najjača vojska na svetu, a drugi 17. i ako se direktno sukobe čeka nas apokalipsa

Ukoliko se uporede iranska i izraelska armija, kao i to ko bi sve bio uvučen, ako te dve zemlje rataze, jasno je da bi to onda bila apokalipsa.

Izvor: Večernji list

Jedni su 14. najjača vojska na svetu, a drugi 17. i ako se direktno sukobe čeka nas apokalipsa
Profimedia

Podeli:

Kako za Večernji list piše Hasan Haidar Diab, Iran ima 610.000 vojnika pod oružjem i 350.000 u rezervnom sastavu. Navodi i da iranska revolucionarna garda štiti klerikalni sistem zemlje i samostalna je, a ima 125.000 vojnika.

Izrael, s druge strane, raspolaže tehnološki naprednijim sistemima, a izraelska vojska se već dve puta ove sedmice pripremala za osvetnički udar protiv Irana, objavili su u četvrtak izraelski mediji.

Sirijski vojni izvori, kako pišu arapski mediji, tvrde da su visoki oficiri Iranske revoluci­onarne garde napustili Siriju kao i pripadnici libanskog Hezbolaha, te je podignuto stanje pripravnosti, kako u Siriji tako i u Iraku, Libanu i Jemenu.

Mnogi sada strahuju da bi izraelski ciljevi mogli biti iranska nuklearna postrojenja i to nakon što je izraelski list “Maariv” objavio da je stopa presretanja iranskih projektila i bespilotnih letelica tokom kom napada na Izrael bila 84 odsto, a ne 99%, kako je tvrdila izraelska vojska. Sugerisano je i da su iranski projektili verovatno ciljali nuklearni reaktor “Dimona” i vazdušne baze Nafa­tim Roamon.

Or Fialkov, izraelski istraživač ratnih i pitanja terorizma, za “Maariv” je izneo različite procene o razmerama štete koju je Izrael pretrpeo tokom napada, pružajući dodatne detalje o raketama koje su pogodile izraelske ciljeve. Prema iranskim izvorima, napad izveden proteklog vikenda bio je usmeren na tri glavne mete: bazu Her­mon, bazu Nafa­tim i bazu Ramon.

Izraelska vojska tvrdila je da je u bazi Nafatim nastala manja šteta, da baza Ramon nije oštećena, dok je u bazi Hermon oštećena samo jedna ulica.

Međutim, video- snimak je pokazao da su projektili pogodili najmanje četiri mete. Iranci tvrde da su bazu Nafatim pogodili s tri precizna udarca: pogodak u jednu od pista, pogodak u zgradu i još jedan udar u drugu zgradu.

Što se tiče nuklearnog reaktora u Dimoni, prema analizi satelitskih snimaka, jasno se vidi da je bio najmanje jedan pogodak u jednu od zgrada u reaktoru i do dva pogotka oko baze.

Izrael­ski list navodi “da je stopa presretanja projektila oko 84%, što je vrlo visok postotak, ali se ne može uporediti s brojkama koje je objavila izraelska vojska, koja je ostavila utisak da su sve iranske pretnje potpuno presretnute”, napominjući da “kada najavljuju lude stope uspješnosti (99%) i stvaranje stanja savršenstva, to može izazvati samozadovoljstvo kod građana, ali i u vojsci”.

Izbije li rat između Izraela i Irana, zapaliće se ceo Bliski istok, u rat će biti uvučeni Liban, Sirija, Irak i Jemen.

Iran danas ima 84 miliona stanovnika, kao Nemačka. Prema podacima iz Global Fire­power Indexa, iranska je vojska je na 14. mestu svetske rangliste, i tri je mesta ispred Izraela na lestvici najmoćnijih konvencionalnih vojnih sila.

Takođe, Iran ima 610.000 vojnika pod oružjem i 350.000 u rezervnom sastavu. Iranska vojska ima 2.000 tenkova, 700 raketnih bacača i 600 haubica.

Iranska revolucionarna garda deluje gotovo nezavisno od državne vojske. Osnovana 1979. Godine kako bi štitila “tekovine islamske revolucije” i tada uspostavljeni klerikalni sistem, Revolucionarna garda sada ima vlastitu vojsku sa 125.000 vojnika. Imaju vazduhoplovstvo, i mornaricu, kao i vlastitu tajnu službu.

Iranski nuklearni program dugo je bio regulisan međunarodnim nuklearnim sporazumom, ali su se SAD iz njega jednostrano povukle.

Iran je sada dostigao 60 odsto obogaćivanja uranijuma, tvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju. Iako je za korišćenje nuklearnog oružja potreban uranijum obogaćen 90 posto, iranski napori jasno idu u smeru koji dovodi u pitanje nadmoć izraelske nuklearne moći.

Iako Iran stalno demantuje da poseduje atomsku bombu, niko sa sigurnošću ne može tvrditi da je to uistinu tako. S druge strane, iako Izrael nikada nije službeno potvrdio posedovanje nuklearnog oružja, poznato je da ima najmanje 54 nuklearne glave koje je, prema vojnoj doktrini, spreman da upotrebi ako će biti ugrožen opstanak izraelske države.

I Iran i Izrael poznati su po snažnoj vojnoj sposobnosti i visokom nivou naoružanja. Izrael ima 9,6 miliona stanovnika, kao Mađarska. Izraelske odbrambene snage, IDF, ključna su vojna sila Izraela. Broj vojnika u IDF varira u zavisnosti od potreba i zahtev, kao i od različitih faza mobilizacije.

Prema dostupnim podacima, IDF ima oko 176.000 aktivnih vojnika. IDF takođe ima značajan broj rezervnih vojnika koji su obučeni vojnici, ali nisu stalno aktivni. Procenjuje se da Izrael ima oko 445.000 rezervnih vojnika. Važno je napomenuti da Izrael ima system onaveznog služenja vojnog roka, što znači da većina izraelskih građana, osim određenih izuzetaka, služi u vojsci nakon što navrši 18 godina. Taj obavezni vojni rok pridonosi velikom broju vojnika u IDFu.

IDF je jedna od najmoćnijih vojnih sila u regionu. Sastoje se od kopnenih, vazdušnih i mornaričkih snaga te raznih specijalnih jedinica. IDF ima modernu i dobro opremljenu kopnenu vojsku, uključujući tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i pešadiju.

Isto tako, izraelske vaudušne snage (IAF) visoko su razvijene i opremljene. Poseduju borbene avione poput F-15, F-16 i F-35, kao i napredne borbene helikoptere i bespilotne letelice. Izraelska mornarica ima flotu koja uključuje razne brodove, podmornice i patrolne čamce. Posebno je poznata njihova podmornička flota opremljena nuklearnim oružjem. Izrael poseduje i širok spektar raketnih sistema za odbranu, uključujući protivtenkovske sisteme kao što su Gvozdena kupola, Strela…

Izrael je takođe poznat po svojoj sposobnosti razvijanja i inoviranja vojne tehnologije, a sarađuje s najmoćnijim zemljama, pre svega sa SAD u području odsbrambene tehnologije.

Da bi otvoreni rat između Irana i Izraela mogao biti kataklizma, dokazuju i ankete prema kojima se 74% Izraelaca protivi napadu na Iran. Isto tako, potkopalo bi sigurnosni savez sa zemljama saveznicimaIzraela, koje su učestvovale u presretanju iranskih balističkih projektila i bespilotnih letelica koje je Teheran lansirao prema Izraelu.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: