Svet 11

18.04.2024.

22:52

Novi rat na pomolu? Sigurni u pobedu: "Zgazićemo sve! Uništićemo ih"

Komandant estonskih odbrambenih snaga (EDF) general-potpukovnik Martin Herem izjavio je danas da bi Estonija sigurno pobedila Rusiju ako Rusija u budućnosti krene u napad na tu zemlju.

Izvor: Tanjug

Novi rat na pomolu? Sigurni u pobedu: "Zgazićemo sve! Uništićemo ih"
Profimedia

Podeli:

On je naveo da nema neposredne pretnje za Estoniju, ali da će, u slučaju da se pretnja poveća, država povećati odbrambenu spremnost, a to, kako je naveo, znači mobilizaciju. Navodeći Ukrajinu kao primer, on je rekao da Estonija ima dovoljno vremena da se pripremi ako nivo pretnje poraste, prenosi estonski javni servis ERR.

On je naveo da ako bi Estonija mobilisala 43.000 vojnika, što bi koštalo skoro 2 miliona evra dnevno. Prema njegovim rečima, Estonija sada ima oružje, HIMARS i protivbrodske rakete Blue Spear, sa dometom do 300 kilometara, a takođe je nabavila i druge sisteme manjeg dometa.

"Nećemo držati Rusiju po strani lepim rečima ili sajber moći. U slučaju Ukrajine postoji samo jedno oruđe – smrtonosna sila“, rekao je general.

On je upozorio da Estonija, Finska i Švedska mogu da preuzmu kontrolu nad Baltičkim morem od prvog trenutka agresije tako što će prekinuti rute snabdevanja.

"Ako zatvorimo Baltičko more, kako ćete vi Rusi da dobijete krompir iz Sankt Peterburga do Kalinjingrada?", istakao je Herem.

Upozorio je da će neprijateljske jedinice koje ulaze na teritoriju Estonije biti zaustavljene pešadijom ili tenkovima.

"Sve one koji nameravaju da utiču na nas sa 50 ili 100 kilometara, kao što se danas dešava u Ukrajini... zgazićemo! Uništićemo ih ne u Rakvereu ili Narvi, već u Ivangorodu, Pečeru ili negde drugde“, naglasio je Herem.

On je primetio da ruske rakete zemlja-vazduh dugog dometa S-300 putuju takvom brzinom da ih još nije presreo nijedan sistem protivvazdušne odbrane, napominjući da je protivvazdušna odbrana srednjeg dometa preskupa protiv dronova.

"Umesto toga, moraju se razviti teški mitraljezi i topovi, modernizovani termalnim nišanima, akustičnim senzorima i računarskim sistemima. Trenutna situacija nije loša – ne treba da se plašimo nadolazećeg rata, već činjenice da se za njega ne spremamo“, istakao je Herem.

On je ponovio da Estonija ne treba da čeka da stignu snage NATO-a jer su one "već ovde".

"Današnji sistem je takav da je NATO tu i ne ide nikuda – postaje sve veći kada postoje znaci opasnosti. Alijansa takođe ima konkretne borbene planove za odbranu Estonije. Postoje konkretni ljudi koji idu u Estoniju, treniraju i spremni su da vrlo brzo reaguju“, rekao je on.

Herem je rekao da ako se Rusija povuče iz Ukrajine i novi sukob zauzme naslovne strane negde u svetu, otvara se prozor mogućnosti za Rusiju da izvrši novu agresiju negde drugde.

"Ko dođavola tvrdi da Vladimir Putin, Si Đinping i onaj tip u Koreji ne rešavaju stvari jedni sa drugima?“ upitao je komandant estonskih odbrambenih snaga.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: