Svet 0

18.04.2024.

15:30

Ukrajina odbijena; "Ne damo Patriote"

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem "Patriot" koji Poljska ima, mogli da od ruskih napada iz vazduha zaštite i zapad Ukrajine.

Izvor: Beta

Ukrajina odbijena; "Ne damo Patriote"
Shutterstock/Mircea Moira

Podeli:

"U skladu s važećim stavom NATO-a i Poljske nije moguće da se neposredno angažujemo u oružanom sukobu na teritoriji Ukrajine. Obuhvatanje dela Ukrajine savezničkom odbranom bi zahtevalo ;političke dogovore u NATO koji sasvim sigurno ne bi bilo jednostavni" - odgovorilo je poljsko Ministarstvo odbrane na pitanje poljskog lista "Žečpospolita".

Pomoćnik ministra odbrane Cezari Tomčik je privatnom Radiju ZET rekao da Poljska ne može da ustupi svoje baterije "Patriota" jer su on" razmeštene da štite Varšavu.

"Uzevši u obzir naše sposobnosti za PVO, a mi smo takođe ugroženi, nismo u stanju da damo kapacitete kojih imamo malo" - kazao je radiju RMF FM drugi pomoćnik ministra odbrane Pavel Zalevski.

Iako Vlada Poljska ;ne želi ni da čuje da preduzme korake koji bi mogli da znače uvlačenje u sukob Rusije i Ukrajine, građani su za to da Poljska pomogne Ukrajini tako što bi sa svoje teritorije, na granici, obarala ruske rakete i dronove u zapadnim oblastima napadnute Ukrajine.

Čak 69,3 odsto Poljaka u februarskoj anketi agencije IBRIS slaže se da se Ukrajini tako pomogne, protiv je 17,6 odsto ispitanika, a 13,1 odsto ne zna kako da se izjasni.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine ;Dmitro Kuleba je nedavno kazao ;da su vlasti u Kijevu našle oko 100 baterija američkog sistema PVO "Patriot" u raznim zemljama, ali da nijedna od zemalja koje ih poseduju, ne želi ni da ih pozajmi Ukrajini.

Kuleba je kazao da su u toku pregovori o dve baterija "Patriota" i jedne sistema SAMP-T i rekao da, ako bi zemlje koje taj sistem već imaju bile spremne da ga pošalju, Ukrajina bi ih dobila za nekoliko nedelja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: