Svet 2

18.04.2024.

14:52

Čelnik AfD-a pred sudom zbog nacističke parole; Nije znao odakle je izraz?

Vodeći član krajnje desne stranke Alternativa za Nemačku (AfD) pojavio se danas pred sudom zbog optužbi da je koristio zabranjeni slogan paravojnog krila Nacističke stranke.

Izvor: Index.hr

Čelnik AfD-a pred sudom zbog nacističke parole; Nije znao odakle je izraz?
Profimedia/Jan Woitas/dpa

Podeli:

Bjorn Hoke, čelnik AfD-a u istočnoj saveznoj pokrajini Tiringiji, koja održava izbore u septembru, deo je nacionalističkog krila stranke, koju je nacionalna obaveštajna služba označila kao 'desničarsko-ekstremističku'.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se pred sudnicom u istočnom gradu Haleu noseći transparente s natpisima: "Bjorn Hoke je nacista" pre nego što je stigao u sudnicu odeven u tamno odelo i belu košulju.

Tužitelji kažu da je Hoke završio svoj predizborni govor u istočnom gradu Merseburgu u maju 2021. rečima "Sve za Nemačku!"

Radi se o izrazu zabranjenom u Nemačkoj s obzirom na to da ga je kao parolu koristio Jurišni odred (SA) Adolfa Hitlera.

Njegovi advokati tvrde da nije znao da su te reči zabranjene, a sam Hoke, profesor istorije, prošle nedelje u televizijskoj debati rekao je da nije bio svestan porekla izraza.

Takođe, optužen je za korišćenje zabranjenog izraza na stranačkom događaju u decembru 2023. u Geri.

Bude li osuđen, Hoke će morati da plati novčanu kaznu ili možda da odsluži zatvorsku. Suđenje bi trebalo da traje najmanje do sredine maja.

AfD, druga najjača stranka prema nacionalnim anketama u kojima stoji iza opozicionog, konzervativnog bloka, suočava se s pomnim nadzorom otkako su se u januaru pojavili izveštaji o tome da su neki visoko pozicionirani članovi stranke na sastanku raspravljali o deportaciji ljudi koji nisu nemačkog porekla.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: