Svet 2

18.04.2024.

9:32

Alarmantno upozorenje: Ako mi izgubimo...

Ukrajinski premijer izjavio za BBC da će doći do trećeg svetskog rata ako Ukrajina izgubi rat s Rusijom.

Izvor: Index.hr

Alarmantno upozorenje: Ako mi izgubimo...
Profimedia

Podeli:

On je istovremeno apelovao na američki Kongres da usvoji zakon o pomoći Ukrajini s kojim se odugovlači već mesecima.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal je, govoreći za BBC sinoć u Vašingtonu, o američkoj pomoći rekao: "Trebao nam je taj novac juče, ne sutra, ne danas."

"Ako se ne zaštitimo, Ukrajina će pasti", rekao je, pa dodao: "Globalni bezbednbosni sistem biće uništen i ceo svet će morati da pronađe novi sistem bezbednosti. Ili će biti mnogo sukoba, mnogo takvih ratova, a to bi moglo dovesti do trećeg svetskog rata."

Ovo nije prvi put da je Ukrajina izdala alarmantno upozorenje o posledicama svog potencijalnog poraza, preneo je Index.hr.

Prošle je godine predsednik Volodimir Zelenski rekao da bi Rusija, ako pobedi u ratu, mogla da napadne Poljsku, što bi izazvalo treći svetski rat.

Kremlj je s druge strane ismejao takve tvrdnje kao zastrašivanje Zapada. Prošlog meseca predsednik Vladimir Putin odbacio je sugestije da bi Rusija jednog dana mogla napasti istočnu Europu kao "potpunu besmislicu".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

19 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

1 d

Podeli: