Svet 2

18.04.2024.

8:54

NATO je doneo odluku: Šaljemo "tešku opremu" na tzv. Kosovo i u BiH

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i zapovednik evropske komande američke vojske Kristofer Kavoli izjavio da je NATO doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na KiM i u BiH.

Izvor: Tanjug

NATO je doneo odluku: Šaljemo "tešku opremu" na tzv. Kosovo i u BiH
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

"Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi", naveo je Kavoli u saslušanju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, koje je održano 11. aprila.

On je dodao da su pokrenute bar dve fokusirane misije sa ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumevanja dešavanja na KiM i u BiH.

Kavoli je ocenio da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da aktivnosti Rusije na, kako je naveo, podsticanju napetosti izmedju etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spreče produbljivanje veza sa EU i NATO-om.

"Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji preko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unapredile njene evroatlantske integracije", istakao je američki general.

Dodao je da Republika Srpska nastoji da, kako tvrdi, oslabi državnu vlast i odnose BiH sa EU i NATO-om, održavajući bliske veze s Rusijom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: