Svet 1

17.04.2024.

20:40

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

Izvor: Novosti

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?
Profimedia

Podeli:

Ovako njegova ekselencija ambasador Irana u Beogradu, Rašid Hasanpur Baei, odgovara na pitanje "Novosti" da li smatra da će, posle nedavnih događaja na Bliskom istoku, doći do širenja sukoba u koji će biti uvučen i Iran. Ambasador Hasanpur ne isključuje opciju da će Izrael u narednom periodu odgovoriti na napade iz Irana.

"Na osnovu istorije i pozadine, ne mogu prestati da očekujem da se Izrael priprema da odgovori na nedavne kaznene napade Irana. To nije pitanje racionalnosti, već emocionalnost dominira. Neka mi Bog dokaže da grešim. Zbog toga, Iran je spreman da deluje ukoliko bude bilo potrebe, ne samo da neutrališe napade, već da snažno i ozbiljno uzvrati", navodi Hasanpur.

Na pitanje kako komentariše izjavu Teherana da će američke baze biti legitimne mete ako SAD podrže napade Izraela na iranske teritorije, njegova ekselencija odgovara:

"Izrael koga podržavaju SAD, razlikuje se od samog Izraela. Drugim rečima, Izrael bez pune podrške i angažovanja Amerike, bio bi veoma ranjiv i ne bi mogao da sprovodi agresivnu politiku, a da prođe nekažnjeno. Sjedinjene Države su apsolutno bile na strani Izraela u svim okolnostima. Pod ovom pretpostavkom, vrlo je logično i racionalno smatrati američke regionalne baze legitimnim metama koje će Iran napasti, ako bi Izrael napao Iran".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: