Svet 9

17.04.2024.

9:52

Grci urlaju: "Dora, sramota. Srbi su besni. Ovo je sakaćenje"

Grči portal Pronews.gr osuo paljbu na grčku delegaciju u Savetu Evrpe koja je na jučerašnjem glasanju dala zeleno svetlo tzv. Kosovu za članstvo.

Izvor: B92.net

Grci urlaju: "Dora, sramota. Srbi su besni. Ovo je sakaćenje"
Profimedia

Podeli:

"Micotakisova vlada zaoštrava još jednu homogenu državu i tradicionalnog prijatelja Grčke, pošto je premijerova sestra Dora Bakojani predložila Parlamentarnoj konferenciji Saveta Evrope predlog za integraciju Kosova, koji je konačno izglasan", stoji u prvim reovima teksta čiji je naslov "Sramota".

Podseća se da je čletiri od pet grčkih poslanika glasalo je za pridruživanje tzv.Kosova Savetu Evrope, protiv čega je Srbija bila i ostala izričito protiv. Grčki list zatim navodi da je samo je Nina Kasimati iz Sirize glasala protiv tog predloga.

Podsetimo, Parlamentarna konferencija Saveta Evrope je sa 131 glasom "za", 29 "protiv" i 11 "uzdržanih" usvojila predlog da tzv. Kosovo bude primljeno u članstvo SE.

"Dakle, ukratko, Micotakisova vlada nema problem sa otcepljenjem teritorije od pravoslavne Srbije i stvaranjem nezavisne države koja bi u bliskoj budućnosti mogla da se ujedini sa Albanijom i stvori Veliku Albaniju (ovo je krajnji cilj), ali je uznemirena ako se nešto slično dešava u Ukrajini, koja se okreće protiv druge homogene zemlje sa tradicionalnim vezama sa Grčkom, poput Rusije", piše grški portal.

Takođe se navodi da su "u Srbiji besni na Doru Bakojani i ne samo na nju već i na celu Grčku, što nije dobro za Grke".

Grci dalje podsećaju da tzv. Kosovo nije samo region, već je reč o srpskoj teritoriji, koju Srbi kao takvu smatraju i da je ovo sve "teritorijalno sakaćenje".

"Nažalost, od svih koji su glasali, jedino je Nina Kasimati shvatila ozbiljnost stvari i posledice koje bi mogle imati po zemlju. Bilijana Padits Pilija je Doru Bakojani nazvala nepoštenom i licemerom. Ovim što radite otvorićete Pandorinu kutiju", rekla je srpska poslanica obraćajući se Bakojanijevoj, ističući da će biti posledica i po Grčku.

Pronews.gr nakraju ističe da, ako se pogleda šta se dešavalo proišlih nekoliko godina, može se reći da je Micotakisova vlada nastojala ili barem nije sprečila da se odnosi Grčke sa njenim istomišljenicima koje su istorijski stajale na njenoj strani, zapravo raspadnu.

Trenutno su Grčkoj, zaključuje se, bliže SAD i EU koje su "alergične" na pravoslavne veze i zadovoljavaju se da ih ponište jer su bile protiv njihovih interesa.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: