Kosovo 47

16.04.2024.

20:01

Sramno: PS Saveta Evrope usvojila preporuku da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u poslepodnevnom delu sednice, usvojila je preporuku za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Izvor: Novosti

Sramno: PS Saveta Evrope usvojila preporuku da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope
Profimedia

Podeli:

Za usvajanje predloga potrebno je da glasa dve trećine prisutnih poslanika PSSE.

Rasprava na plenarnoj sednici počela je nešto pre 17 časova i 30 minuta.

Izveštaj predstavlja izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za prijem tzv. Kosova - Dora Bakojani.

Istakla je da smatra da bi ovo telo trebalo da pošalje preporuku Komitetu ministara za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

Bakojani je istakla da su, i pored pogoršanja situacije, posebno u vezi odnosa prema manjinskim zajednicama, vlasti odlučne da promene stanje, ali ne navodi kako to Priština želi da promeni stanje, imajući u vidu da nema ni traga od ZSO.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja istakla je da bi se prijemom tzv. Kosova u SE otvorila Pandorina Kutija i da je izveštaj Bakojani dokaz da joj ništa ne znače teritorijalni integritet i suvereniteti država.

"Čestitala bih na onome što radite danas. Ućićete u istoriju kao neko ko je na brutalan način prekršio međunarodno pravo na kojem se zasniva SE. Prijemom nečeg što nije država zaobilaze se pravila SE", podvukla je ona.

Pantić Pilja podsetila je da je prvi uslov uspostavljanje ZSO, što je međunarodna obaveza koju je Priština potpisala pre 11 godina, i što je osnovni preduslov dijaloga.

"Ako dozvolite tzv. Kosovu da pristupi SE bez uspostavljanja ZSO, Zajednica nikada neće biti uspostavljena. Vi ste rekli i napisali da uspostavljanje ZSO smatrate neophodnim uslovom za zaštitu manjinskih prava. Zašto ne govorite o ljudskim pravima Srba na Kosovu i Metohiji? Od kada je Kurtijeva vlada na vlasti etničko čišćenje srpske zajednice je u toku. Masovni egzodus je u toku i 14 odsto Srba napustilo je Kosovo i Metohiju. Srbi su izloženi dnevnim napadima. A vi ne brinete za to. Prištinske vlasti hapse, plaše i pucaju na Srbe. Deset meseci zabranjuje se ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, uklonjene su ćiriličke table, a dinar je zabranjen što ugrožava živote preostalih Srba", objasnila je ona.

Podsetila je da niko nije odgovarao za pokušaj ubistva dvojice dečaka proteklog Božića.

"A vi ste odlučili da nagradite sve te jednostrane mere Prištine sa viznom liberalizacijom, prijemom u NATO i u SE. Ono što činite je presedan kojim otvarate Pandorinu kutiju. Pokazujete da vam teritorijalni inetgritet i suverneitet ništa ne znače. Status naše južne pokrajine jasno je regulisan Rezolucijom UN 1244 i Kosovo i Metohija će uvek biti deo Srbije. Možda smo mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nećemo se nikada predati i pokoriti", podvukla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da će Srbija razmotriti da li će ostati članica organizacije koja krši međunarodno pravo.

"Živela Srbija", poručila je ona.

Simonović Bratić: Kosovo je bilo, jeste i biće Srbija

Poslanik iz Srbije Dunja Simonović Bratić istakla je da je izveštaj Dore Bakojani „propast“ ne samo za samo za osnovne vrednosti na kojima počiva Savet Evrope, već i za zdrav razum, pa i za samu Evropu.

Istakla je da je izvestilac Dora Bakojani prekršila sve prodecure pripremajući izveštaj.

"Menjala je mišljenje na dnevnom nivou, od tri uslova za članstvo, došlo se do jednog, pa je i on postao simbiličan. Srbi, koji pate pod režimom Aljbina Kurtija nisu se našli u izveštaju, bio je važniji amandman o LGBT zajednici, od ugroženih života srpske dece", poručila je ona.

Podeli:

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: