Svet 7

17.04.2024.

8:54

"Mašina za mlevenje" Rusa; 50.000? Nema šanse

Analiza BBC-ja pokazala je da je broj ruskih vojnika poginulih u Ukrajini premašio 50.000.

Izvor: Index.hr

"Mašina za mlevenje" Rusa; 50.000? Nema šanse
Profimedia

Podeli:

Tokom druge godine rata broj mrtvih je bio gotovo 25 odsto veći nego u prvoj.

Ruski BBC, nezavisna medijska grupa Mediazona i volonteri, koji pokušđavaju da pobroje smrtne slučajeve od februaRA 2022, navode da je u drugoj godini sukoba ubijeno više od 27.300 ruskih vojnika, što pokazuje da je osvajanje teritorija imalo veliku cenu u ljudskim životima, preneo je Index.hr.

Rusija je, navodi se dalje, sasvim očekivano odbila da komentariše nalaze tog izveštaja.

BBC potom podseća da se često, prilikom opisivanja ruskih osvajanja, koristio termin "mašina za mlevenje mesa" koji opisuje nemilosrdno žrtvovanje vojnih snaga kako bi se iscrpela ukrajinska vojska.

Brojka od 50.000 osam je puta veća od jedinog ruskog javnog službenog izvešća o broju smrtnih slučajeva, koje je Moskva objavila u septembru 2022.

Ali, stvarni broj mrtvih Rusa je verovatno puno veći.

U analizu BBC-ja nije uključen broj poginulih pripadnika milicije u regionima Donjeck i Luganjsk koje su okupirali Rusi. Kada bi se dodale te brojke, broj mrtvih bio bi još veći.

Što se tiče ukrajinskih gubitaka, predsednik Volodimir Zelenski je u februaru ove godine rekao da je ubijena 31.000 ukrajinskih vojnika - ali procene, utemeljene na američkim obaveštajnim podacima, sugerišu veće gubitke.

I Institut za proučavanje rata (ISW) navodio je da su Rusi tokom borbe za grad Vuledar koristili neuspešne frontalne napade u formi "ljudskih talasa", što je dovelo do ogromnog broja žrtava na njihovoj strani.  

Još jedan značajan skok u broju mrtvih zabeležen je u proleće 2023., tokom bitke za Bahmut, kada je plaćenička grupa Vagner pomagala pri zauzimanju grada. 

Vagnerov vođa Jevgenij Prigožin je tada procenio da je izgubio 22.000 boraca. Kada su ruske snage prošle jeseni krenule u pohod na Avdejevku, također je došlo do još jednog porasta broja poginulih vojnika.

Volonteri koji sarađuju s BBC-jem i Mediazonom od početka rata broje nove vojne grobove na 70 groblja širom Rusije.

Satelitski snimci pokazuju da su vlasti od početka sukoba znatno proširile područja na kojima su smeštena groblja.

BBC procenjuje da najmanje dvojica od petorice mrtvih ruskih boraca nisu imala nikakve veze s vojskom pre ruske invazije na Ukrajinu.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

16 min

Podeli: