Svet 1

16.04.2024.

16:26

Stvoreno je "čudovište"

Dok svet čeka odgovor Izraela na iranski napad, u medijima se pojavljuje sve više detalja o multinacionalnim naporima preduzetim da se veliki iranski napad osujeti.

Izvor: Jutarnji list

Stvoreno je "čudovište"
Shutterstock/inv.amin baktash

Podeli:

Dok svet čeka odgovor Izraela na iranski napad bespilotnim letelicama i projektilima, u medijima se pojavljuje sve više detalja o multinacionalnim naporima preduzetim da se veliki iranski napad osujeti

Kao rezultat toga gotovo svi dronovi i projektili Irana uspešno su presretnuti.

Prema novim informacijama, nekoliko zalivskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), prosledilo je ključne obaveštajne podatke o iranskim planovima napada, kao i podatke praćenja u stvarnom vremenu, zahvaljujući čemu je napad bio neuspešan.

Naime, pozivajući se na egipatske, saudijske i američke zvaničnike, Volstrit džurnal je u ponedeljak izvestio da su obaveštajni podaci koje su pružile zalivske države - uključujući i informacije o radarskom praćenju - bili ključni za uspeh obuzdavanja iranskog udara na Izrael, prenosi Vor zoun.

Uz protivvazdušnu odbranu Izraela, u to je bila uključena i američka vojska, kao i snage još nekoliko zemalja - Velike Britanije, Francuske i Jordana.

Također je poznato da je Jordan aktivno učestvovao u obuzdavanju iranskog napada, a njihovi borbeni avionic F-16 presretali su projektile i dronove dok su prolazili kroz vazdušni prostor zemlje.

Ali, nakon toga se pokazalo da su Saudijska Arabija i UAE - a možda i druge arapske zemlje u regionu - takođe pomogle Izraelu. I dok Saudijci nikada nisu imali službene diplomatske veze s Izraelom, one između Izraela i UAE-a bile su vrlo krhke, uprkos “normalizaciji” odnosa poslednjih godina.

"Dva dana pre napada, iranski zvaničnici izvestili su kolege iz Saudijske Arabije i drugih zalivskih zemalja o okviru i vremenskom rasporedu njihovog plana za udare velikih razmera na Izrael, kako bi te zemlje mogle da zaštite svoj vazdušni prostor, rekli su zvanićnici ", navodi se u izveštaju Volstrit džurnala

"Informacije su prosleđene SAD-u, što je Vašingtonu i Izraelu pružilo ključno upozorenje unapred".

Osim planova napada, obaveštajni podaci sadržavali su informacije u stvarnom vremenu o iranskim pretnjama usmerenim prema Izraelu.

Na taj su način radari za rano upozoravanje u različitim zemljama Zaliva delili tragove bespilotnih letelica i projektila s američkim Središtem za kombinirane vazdušne operacije (CAOC) u avio bazi Al Udeid u Kataru, koje je potom slalo te informacije sistemima protivvazdušne odbrane na tlu, u vazduhu i na moru.

Ova je saradnja, kako se navodi, rezultat "deceneijama starog, ali nerealiziranog nastojanja SAD-a da kreira bliže vojne veze između Izraela i njegovih dugogodišnjih arapskih protivnika".

Kreiranje ovog labavog saveza bio je poseban izazov s obzirom na trenutne šire napetosti na Bliskom istoku dok Izrael nastavlja svoj rat u Gazi.

"Izazov je bio da se okupe sve te zemlje oko Izraela" u vreme kada je ta zemlja izolovana u regionu, izjavio je za Volstrit džurnal izvor za koji se navodi da se radi o visokom izraelskom zvaničniku. "Bilo je to diplomatsko pitanje".

Ipak, bilo je i ranijih pomaka u tom smeru, ponajpre nastojanja da se uspostavi integrisana koalicija protivvazdušne obrane u regionu. Konkretno, ova je inicijativa proizašla iz potrebe za koordinacijom protiv rastućih iranskih sposobnosti u obliku besposadnih letelica i projektila, ali nikada pre nije rezultirala deljenjem podataka o praćenju iranskih pretnji u stvarnom vremenu.

Ono što je očito je da su obaveštajni podaci pomogli protivvazdušnoj odbrani da uništi, kako tvrdi Izrael, 99 odsto dronova i projektila. Velika količina iranskih dronova i projektila bila je neutralizovana I prije nego što su stigli do tačke na kojoj su uopšte mogli da deluju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: