Svet 5

14.04.2024.

11:47

Šta je tajna Gvozdene kupole? Pogledajte kako funkcioniše najbolja PVO na svetu VIDEO

PVO sistem Gvozdena kupola uspeo je s vrlo visokom tačnošću oboriti veliku većinu projektila i dronova usmerenih prema tlu Izraela. IDF tvrdi da je deo projektila na Izrael poslan sa teritorija Iraka i Jemena.

Izvor: Dnevnik.hr

Šta je tajna Gvozdene kupole? Pogledajte kako funkcioniše najbolja PVO na svetu VIDEO
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Podeli:

Izraelski sistem Iron Dome, odnosno Gvozdena kupola, ključna je u obrani zemlje od projektila i raketnih napada. Funkcioniše na način da kada radarska jedinica detektuje nadolazeću raketu, ona šalje informacije o brzini i putanji u kontrolni centar, u kojemu računari izrađuju proračune o njenom cilju odnosno o tome ide li prema naseljenom području. U slučaju da joj je cilj područje koje je naseljeno projektil se ispaljuje iz lansera koji sadrži 20 projektila presretača.

Svaka raketa prima stalna ažuriranja za navođenje iz kontrolnog centra. Projektil uništava nadolazeću raketu i to čini tako da eksplodira u njenoj blizini. Cilj ovog sistema je uništiti projektil daleko od naseljenih područja kako bi se smanjile mogućnosti za štetu na terenu.

Ovaj mobilni obrambeni sistem trebao bi moći odbiti i projektile kratkog dometa kao i artiljerijske granate bez obzira na doba dana i vremenske prilike, a istovremeno se može boriti protiv nekoliko ciljeva.

Posetimo, Iran je u subotu sa svoje teritorije prvi put u istoriji napao Izrael poslavši više od 300 dronova i projektila. Izrael se odbranio vrlo uspešno i zabeležena je manja materijalna šteta, zahvaljujući upravo sistemu Gvozdena kupola.

Uz Iron Dome, koji je prvi sloj PVO, Izrael koristi i sisteme nazvane Davidova praćka i Strela.

Izrelska vojska u nedelju objavila da je uspešno oborila 99 odsto od više od 300 dronova i raketa usmerenih prema njihovoj teritoriji.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: