Svet 5

14.04.2024.

11:47

Šta je tajna Gvozdene kupole? Pogledajte kako funkcioniše najbolja PVO na svetu VIDEO

PVO sistem Gvozdena kupola uspeo je s vrlo visokom tačnošću oboriti veliku većinu projektila i dronova usmerenih prema tlu Izraela. IDF tvrdi da je deo projektila na Izrael poslan sa teritorija Iraka i Jemena.

Izvor: Dnevnik.hr

Šta je tajna Gvozdene kupole? Pogledajte kako funkcioniše najbolja PVO na svetu VIDEO
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Podeli:

Izraelski sistem Iron Dome, odnosno Gvozdena kupola, ključna je u obrani zemlje od projektila i raketnih napada. Funkcioniše na način da kada radarska jedinica detektuje nadolazeću raketu, ona šalje informacije o brzini i putanji u kontrolni centar, u kojemu računari izrađuju proračune o njenom cilju odnosno o tome ide li prema naseljenom području. U slučaju da joj je cilj područje koje je naseljeno projektil se ispaljuje iz lansera koji sadrži 20 projektila presretača.

Svaka raketa prima stalna ažuriranja za navođenje iz kontrolnog centra. Projektil uništava nadolazeću raketu i to čini tako da eksplodira u njenoj blizini. Cilj ovog sistema je uništiti projektil daleko od naseljenih područja kako bi se smanjile mogućnosti za štetu na terenu.

Ovaj mobilni obrambeni sistem trebao bi moći odbiti i projektile kratkog dometa kao i artiljerijske granate bez obzira na doba dana i vremenske prilike, a istovremeno se može boriti protiv nekoliko ciljeva.

Posetimo, Iran je u subotu sa svoje teritorije prvi put u istoriji napao Izrael poslavši više od 300 dronova i projektila. Izrael se odbranio vrlo uspešno i zabeležena je manja materijalna šteta, zahvaljujući upravo sistemu Gvozdena kupola.

Uz Iron Dome, koji je prvi sloj PVO, Izrael koristi i sisteme nazvane Davidova praćka i Strela.

Izrelska vojska u nedelju objavila da je uspešno oborila 99 odsto od više od 300 dronova i raketa usmerenih prema njihovoj teritoriji.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: