Svet 1

14.04.2024.

20:34

Nemačka zabranila ulazak bivšem grčkom ministru Varufakisu

Bivšem grčkom ministru finansija Janisu Varufakisu nije dozvoljeno da uđe u Nemačku da bi prisustvovao kontroverznoj propalestinskoj konferenciji u Berlinu, jer su vlasti strahovale da će neki učesnici uputiti antisemitske komentare.

Izvor: Tanjug

Nemačka zabranila ulazak bivšem grčkom ministru Varufakisu
Shutterstock/David Remis Diez

Podeli:

Uvedeno je nekoliko zabrana ulaska u Nemačku, uključujući jednu protiv Varufakisa, "kako bi se sprečila bilo kakva antisemitska i antiizraelska propaganda tokom događaja", rekli su danas Frans presu nemački bezbednosni organi.

Varufakis, suosnivač levičarske panevropske partije Diem25, napisao je u subotu na društvenoj mreži Iks (X) da je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova njemu uputilo "zabranu svake političke aktivnosti" na svom tlu.

To važi i za učešće na onlajn događajima, dodao je bivši ministar.

Međutim, prema informacijama iz bezbednosnih krugova, koje je potvrdio i dnevni list Handelsblat (Handelsblatt), reč je o zabrani ulaska u Nemačku.

Nemačka policija je prekinula, a zatim zabranila pomenutu konferenciju u petak manje od sat vremena posle početka jer je jednom od govornika zabranjeno političko delovanje u Nemačkoj.

Policija, koja nije navela identitet tog govornika, prenela je da je zabranila nastavak konferencije, koja je trebalo da bude od petka do nedelje.

Rat u Gazi izazvao je kontroverzu u Nemačkoj, gde se velika podrška Berlina Izraelu suočila sa kritikama da su propalestinski glasovi marginalizovani.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: