Svet 5

14.04.2024.

14:02

Rusija "pravo u metu": Međunarodno pravo dopušta napad na Izrael, Iran sme da se brani

Rusko ministarstvo spoljnih poslova komentarisalo je napad Irana preko noći na Izrael, navodeći pravo Islamske Republike na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN

Izvor: mehrnews

Rusija "pravo u metu": Međunarodno pravo dopušta napad na Izrael, Iran sme da se brani
Shutterstock/zef art

Podeli:

Rusko ministarstvo je upozorilo da bi brojne "nerešene" krize na Bliskom istoku i ponašanje zapadnih sila mogle dovesti do dalje eskalacije u regionu, prenosi Sputnjik.

"U noći 14. aprila na Izrael je lansiran veliki broj projektila i dronova. Prema navodima iranskog ministarstva spoljnih poslova, ovaj napad je izveden u okviru prava na samoodbranu, u skladu sa članom 51. Povelje UN, kao odgovor na napade na iranske objekte u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, koji je naša zemlja najoštrije osudila", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Nažalost, zbog stava svojih zapadnih članica, Savet bezbednosti UN nije bio u stanju da adekvatno odgovori na napad na iransko konzularno predstavništvo", dodaje ministarstvo.

"Izražavamo najveću zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu. Više puta smo upozoravali da će neuspeh u rešavanju brojne krize na Bliskom istoku, posebno u vezi sa palestinsko-izraelskim sukobom... dovesti do povećanja tenzija. Pozivamo na sve uključene strane da budu uzdržane, nadamo se da će zemlje u regionu rešiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima, smatramo da je važno da konstruktivni međunarodni igrači doprinesu tome.
 

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: