Svet 0

12.04.2024.

23:59

"Irska blizu da formalno prizna palestinsku državu"

Irska je blizu da formalno prizna palestinsku državu i želela bi to da učini u dogovoru sa Španijom i drugim istomišljenicima, izjavio je danas novi irski premijer Sajmon Haris nakon sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Izvor: Tanjug

"Irska blizu da formalno prizna palestinsku državu"
Profimedia

Podeli:

Španija i Irska, dugogodišnji zagovornici palestinskih prava, prošlog meseca su najavili zajedno sa Maltom i Slovenijom da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države, preneo je Rojters.

"Dozvolite mi večeras da kažem da je naša procena da se ta tačka približava i želeli bismo da zajedno to uradimo", rekao je Haris nakon sastanka sa Sančezom, prvim premijerom koji je posetio Dablin otkako je Haris ove nedelje postao premijer.

On je istakao da bi Irska i Španija to želele da urade sa što više drugih država kako bi dali težinu odluci i poslali najsnažniju poruku.

"Narod Izraela zaslužuje sigurnu i mirnu budućnost, kao i narod Palestine. Jednak suverenitet, jednako poštovanje", naveo je on.

Izrael je poručio zemljama EU koje su se obavezale da krenu ka priznavanju Palestine da bi njihova inicijativa predstavljala "nagradu za terorizam" koja bi smanjila šanse za rešenje dugogodišnjeg sukoba putem pregovora.

Sastanak sa Harisom deo je niza sastanaka koje je Sančez planirao ove nedelje sa kolegama iz EU kako bi pokušao da dobije podršku za priznavanje palestinske države.

Sančez je nakon sastanka u Oslu sa norveškim kolegom Jonasom Garom Stjoreom ranije danas rekao da u Evropi postoje "jasni znaci" da su zemlje u regionu spremne da priznaju palestinsku državu.

Od 1988. godine, 139 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznalo je palestinsku državnost.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: