Svet 1

12.04.2024.

17:18

Belorusija spremna za rat: Zelenski će napasti?

Belorusija je ojačala zaštitu i odbranu infrastrukturnih objekata u blizini ukrajinske granice i u slučaju potencijalnih napada sa ukrajinske strane oštro će odgovoriti, izjavio je lider zemlje Aleksandar Lukašenko novinarima u Kremlju.

Izvor: Novosti

Belorusija spremna za rat: Zelenski će napasti?
EPA-EFE/VASILY FEDOSENKO

Podeli:

Lukašenko je takođe saopštio da je sa Putinom razmatrao bezbednosna pitanja, koja se ne tiču samo Ukrajine.

Predsednik Belorusije smatra da NATO želi da uvuče Belorusiju u ukrajinski sukob.

Prema njegovim rečima, ako Minsk sada uđe u rat protiv Ukrajine, to ništa neće doneti, pošto je ukrajinska granica potpuno minirana i betonirana.

Pored toga, beloruski lider je podvukao da Ukrajina treba da shvati neminovnost brzog i višestrukog odgovora ako pošalje dronove u Rusiju.

On je takođe istakao da je sada pogodan trenutak da Ukrajinci i Zapad sednu za pregovarački sto i da se dogovore.

Podsetio je da se u maju ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom završava mandat i može se stvoriti situacija u kojoj Rusija neće imati s kim da potpiše mirovni sporazum.

Komentarišući planirani mirovni forum u Švajcarskoj za rešavanje ukrajinskog sukoba, beloruski lider je poručio da mirovni pregovori u Švajcarskoj o Ukrajini nisu mogući bez Rusije.

Lukašenko je takođe napomenuo da Belorusija veoma pažljivo motri na to što se događa u Ukrajini, posebno na to koliko brzo opada rejting Zelenskog među građanima.

Lukašenko je takođe poručio da ni on ni Putin ne žele da pati bratski ukrajinski narod.

"Rekao sam juče da je Rusiji sada potrebna takva Belorusija koja je mirna, tiha, spokojna, koja radi svoj posao. Neću vam u detalje govoriti šta radimo. Ali direktno kažem: ni ja, ni Putin – juče smo takođe diskutovali o ovoj temi – ne želimo da pati naš bratski ukrajinski narod. Ne želimo!", prenela je Lukašenkovu izjavu državna agencija "Belta".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

21 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

16 h

Podeli: