Svet 0

10.04.2024.

20:47

Vlasti izdale upozorenje: Goreće

Kanada rizikuje još jednu "katastrofalnu" sezonu požara, saopštila je savezna vlada u sredu.

Izvor: Rojters

Vlasti izdale upozorenje: Goreće
EPA/ANCHO GOSH ISRAEL OUT

Podeli:

Prošle godine Kanada je pretrpela najgoru požarnu sezonu, sa više od 6.600 požara koji su izgoreli na 15 miliona hektara, što je površina koja je otprilike sedam puta veća od godišnjeg proseka. Poginulo je osam vatrogasaca, a 230.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova.

Ove zime u zemlji su bile toplije od normalnih temperatura i rasprostranjena suša, što je pripremilo scenu za još jedno strašno leto.

"Trendovi rasta temperature su veoma zabrinjavajući. Sa vrućinom i sušom širom zemlje možemo očekivati da će sezona požara početi ranije i završiti kasnije i potencijalno biti eksplozivnija“, rekao je Harjit Sajjan, ministar za pripravnost u vanrednim situacijama, na konferenciji za novinare.

Federalni ministri upozorili su da klimatske promene doprinose ekstremnijim vremenskim pojavama, uključujući požare, sušu i toplotne talase.

Šumski požari su se oduvek dešavali širom Kanade, a novost je njihova učestalost i njihov intenzitet“, rekao je Džonatan Vilkinson, ministar za energetiku i prirodne resurse. "Nauka je jasna. Osnovni uzrok ovoga su klimatske promene."

Otava obezbeđuje 256 miliona kanadskih dolara (187,15 miliona dolara) tokom pet godina, sumu koja odgovara provincijama i teritorijama zemlje, za finansiranje nove opreme, a takođe se obavezala da će obučiti dodatnih 1.000 vatrogasaca u zajednici.

Prošle godine Kanada je rasporedila 5.500 međunarodnih vatrogasaca iz zemalja uključujući Južnu Afriku i Španiju i 2.135 pripadnika oružanih snaga da pomognu u suzbijanju požara.

Teški vremenski uslovi, uključujući šumske požare, izazvali su preko 3,1 milijarde kanadskih dolara osigurane štete 2023. godine, prema vladinoj analizi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: