Društvo 0

10.04.2024.

11:21

MUP ima poruku za građane Srbije: Oprez

U prvih devet dana aprila na teritoriji naše zemlje dogodila su se 62 požara i eksplozije na stambenim zgradama. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obavestilo je građane šta treba da rade u slučaju požara u stanu ili kući.

Izvor: B92.net

MUP ima poruku za građane Srbije: Oprez
MUP Republike Srbije

Podeli:

Kako navode, u slučaju požara odmah treba:

  • Pozvati 193 i dati konkretne podatke o lokaciji požara (adresa, sprat i broj stana);
  • Ukoliko je požar zuahvatio samo jednu prostoriju zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju;
  • Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg obima, pokušajte gašenje;
  • Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući vrata za sobom.

Apel

MUP je apelovao da se nikada ne koristi voda kako bi se ugasio požar na elektro instalacijama i aparatima ili onaj izazvan benzinom ili uljem, već da se koriste aparati za gašenje požara tipa "S".

Podsetimo, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete, apelovao je na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.


 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: