Svet 6

10.04.2024.

18:46

Usvojeno: Iz zatvora u rat

Ukrajinski poslanici usvojili su danas u prvom čitanju predlog zakona koji će omogućiti zatvorenicima da se pridruže vojsci.

Izvor: Index.hr

Usvojeno: Iz zatvora u rat
Profimedia

Podeli:

Onima koji su osuđeni za zločine protiv čovečnosti, seksualnog nasilja, ubistva ili zločine protiv nacionalne bezbednosti neće biti dozvoljeno da služe vojsku, saopštio je na Telegramu narodni poslanik Oleksij Hončarenko. Skupština je u prvom čitanju usvojila i predlog zakona koji predviđa velike novčane kazne za građane koji se ne pridržavaju pravila o mobilizaciji.

Snižavanje starosne granice za mobilizaciju

Ne zna se koliko će ljudi na ovaj način biti kvalifikovano za vojsku kada zakon stupi na snagu. Ukrajinski parlament počeo je da razmatra konačno čitanje složenog zakona koji bi promenio proces mobilizacije nakon meseci kritika i debate, a glasanje se očekuje u četvrtak.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je prošle nedelje nacrt zakona koji predviđa smanjenje starosne granice za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina. Ukrajinska vojska je pretrpela gubitke, čije se razmere čuvaju u tajnosti, i danas se, za razliku od početka sukoba, muči da pronađe dobrovoljce za front.

Volodimir Zelenski je u decembru 2023. rekao da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, što je broj koji je u međuvremenu smanjio novi glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandar Sirski. Sadašnji sistem regrutacije mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neefikasnim i često korumpiranim, a postoje i zahtevi za demobilizaciju onih koji su dugo na frontu.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: