Svet 3

10.04.2024.

15:34

Zaharova: Ne priznajemo

Moskva ne priznaje mandat Istražne komisije Ujedinjenih nacija za Ukrajinu i odbija da saradjuje sa njom, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug

Zaharova: Ne priznajemo
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

"Rezolucija o ljudskim pravima u Ukrajini, koju je inicirao Kijev, doneta je uz podršku njenih zapadnih sponzora. Ona se bavi situacijom koju je stvorila, kako oni nazivaju, ruska agresija", rekla je Zaharova, preneo je Tass.

Prema njenim rečima, dokument je produžio mandat Nezavisne internacionalne tzv. Istražne komisije za Ukrajinu na još godinu dana.

"Ne priznajemo mandat pomenute komisije i potvrdjujemo svoj stav, odbacujuci svaki oblik interakcije sa ovim apsolutno nelegitimnim mehanizmom", istakla je ona na brifingu.

Zaharova je navela da dokument "nije u dodiru sa realnošcu" i da je usmeren protiv Rusije i podsetila da ga je podržalo 27 delegacija, dok je 17 bilo uzdržano, a tri su glasale protiv.

"Tek nešto više od polovine država članica Saveta UN za ljudska prava podržalo je rezoluciju. To jasno pokazuje da medjunarodna zajednica razume političku motivaciju i pristrasnost inicijative kijevskih režima", naglasila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nezavisnu Medjunarodnu istražnu komisiju za Ukrajinu osnovao je Savet za ljudska prava 4. marta 2022. godine u skladu sa rezolucijom 49/1 da bi istražio sva navodna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja medjunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu napada Rusije protiv Ukrajine.

Savet je produžio mandat Istražne komisije 4. aprila 2023. na godinu dana i ponovo 5. aprila 2024. za još godinu dana.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: