Svet 1

10.04.2024.

14:39

Volodimire Zelenski, izgubio si...

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i dalje gubi od bivšeg glavnokomandujućeg ukrajinskom armijom Valerija Zalužnog u anketama javnog mnjenja.

Izvor: Novosti

Volodimire Zelenski, izgubio si...
Profimedia

Podeli:

Naime, to su pokazali rezultati analize javnog mnjenja kompanije "SOCIOS", a Zalužni bi u martu pobedio na predsedničkim izborima - da su se oni održali.

“Zalužni je zaista postao političar”, piše Viktor Medvedčuk, ukrajinski opozicioni političar i predsednik saveta pokreta "Druga Ukrajina".

Medvedčuk podseća da je 31,3 odsto ispitanika prošlog meseca izjavilo da bi pružilo podršku Zalužnom kada bi on bio političar i kada bi se kandidovao za predsednika, dok bi za Zelenskog glasalo 21,7 odsto građana.

U drugom krugu izbora, pobeda Zalužnog bi bila još veća – 67,5 glasova otišlo bi bivšem glavnokomandujućem, a 32,5 odsto trenutnom predsedniku Ukrajine.

Slično bi bilo i u slučaju izbora za Radu Ukrajine – potencijalni blok okupljen oko Zalužnog dobio bi 34,2 odsto, a onaj oko Zelenskog više nego duplo manje od toga – 15,5 odsto.

“General Zalužni nije najavio ulazak u politiku i ne mora da znači ni da će ga objaviti. Zelenski u stvari ne gubi od Zalužnog – on gubi sam od sebe. To nije ništa originalno za modernu ukrajinsku istoriju. I Porošenko je izgubio od sebe, a ne od Zelenskog, koji početkom 2019. uopšte nije ni bio političar. Ukrajinci nisu glasali za Zelenskog, glasali su protiv Porošenka”, objašnjava Medvedčuk.

Stoga, ocenjuje, to što Zelenski danas gubi je sramota.

“Zelenski je, baš kao i Porošenko, izabrao sebe, svoju slavu, svoje interese, a nikako ne interese zemlje i naroda. Samo Porošenko je imao moralne snage da izgubi i podnese ostavku na mesto predsednika. Zelenski nema tu snagu. Štaviše, nije hteo ni da razmišlja o tome”, nastavio je ukrajinski opozicionar.

Medvedčuk još podseća da je Kijev, po naredbi Zelenskog, zabranio pregovore sa Rusijom, dok je na njenom čelu predsednik Vladimir Putin.

Podaci sociološkog istraživanja iz marta kompanije "SOCIOS" pokazuju da je u martu 69,3 odsto Ukrajinaca bilo za pregovore, a samo 24 odsto njih protiv, podseća Medvedčuk.

Ali, kako dodaje, "Zelenski zanosno ide protiv tih skoro 70 odsto, iako je izbore dobio isključivo zahvaljujući njima", a "danas plače na Si-En-Enu" i traži novu pomoć.

“To je nečuveno, ali danas ljude hapse za propagandu mira i normalizaciju odnosa sa susedima”,  dodaje on.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: