Svet 0

10.04.2024.

7:51

"Ako pošalju vojsku, zovemo Putina"

Ako Moldavija na proglašenje nezavisnosti gagauske autonomije reaguje slanjem trupa, regionalne vlasti će se obratiti za pomoć svima, izjavila je za RIA Novosti šefica Gagauzije Evgenija Gucul.

Izvor: Novosti

"Ako pošalju vojsku, zovemo Putina"
Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

To uključuje, kako je rekla, i Rusiju.

Ona je prethodno napomenula da će autonomija Gagauza pokrenuti proces odvajanja od Moldavije ako vlasti u Kišinjevu odluče da se ujedine sa Rumunijom.

"Nadam se da do toga neće doći, nadam se zdravom razumu naših vlasti, ali ako dođe do toga, kontaktiraćemo sve zemlje, naravno, uključujući i Rusku Federaciju", rekla je Gucul.

Istovremeno, ona je naglasila da autonomija Gagauza znači da žele da ostanu u sastavu Moldavije, ali da će "preduzeti mere" ako vlasti te zemlje odluče da se ujedine sa Rumunijom.

"Zato što želimo da budemo, da živimo u nezavisnoj Republici Moldaviji", objasnila je guvernerka Gagauzije.

Rumunski premijer Marsel Čolaku je 4. aprila izrazio podršku ideji ujedinjenja sa Moldavijom, što bi moglo da se desi, između ostalog, ako ova poslednja uđe u EU.

Moldavski ministar inostranih poslova Mihai Popsoi je takođe izvestio da mnogi zvaničnici rumunske vlade, kao i članovi moldavskih političkih partija, promovišu ideju ujedinjenja dve države.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: