Svet 0

08.04.2024.

14:05

"Hitno se evakuišite, nema odlaganja... Grad je u vanrednom stanju" VIDEO

Gradonačelnik poplavljenog ruskog grada Orenburga Sergej Salmin izjavio da će nivo vode u gradu, prema ekspertima, premašiti opasnu vrednost.

Izvor: Tanjug

"Hitno se evakuišite, nema odlaganja... Grad je u vanrednom stanju" VIDEO
Tanjug/Anatoly Zhdanov/Kommersant Publishing House via AP

Podeli:

On je pozvao stanovnike da se hitno evakuišu u centre za privremeni smeštaj (TAP).

On je istakao da je nemoguće odlagati evakuaciju, jer će se situacija u narednim danima samo pogoršavati.

"Situacija sa poplavama u Orenburgu se pogoršava. Grad je u vanrednom stanju. Jutros je nivo vode na Uralu iznosio 872 cm i približava se opasnoj vrednosti od 930 cm. Voda može nadoći noću, vi dovodite u opasnost svoj život i živote vaših najmilijih. Nivo vode će, prema rečima stručnjaka, premašiti opasnu vrednost", naveo je Salmin na kanalu na Telegramu, prenosi agencija RIA novosti.

Prema poslednjim podacima iz kabineta gradonačelnika, u jutarnjim satima poplavljeno je 2.015 parcela i 1.535 domaćinstava.

Iz zone katastrofe evakuisane su 153 osobe, a među njima je i trideset petoro dece.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin naredio je stvaranje posebne vladine komisije s ministrom za vanredne situacije Aleksandrom Kurenkovom na čelu.

Veliki deo Orska je poplavljen nakon što je u petak uveče pukla brana.

Ruska meteorološka agencija saopštila je da očekuje da će poplave u Orenburgu i okolnim oblastima dostići vrhunac u sredu.

Vanredno i u Tjumenskoj oblasti u Rusiji


"Unapred uspostavljamo vanredno stanje", napisao je tumenski guverner Aleksandar Mur. Mur na svom "Telegram" kanalu, prenosi Interfaks.

Prema podacima regionalne vlade, u Tjumenskoj oblasti je više od 12.000 ljudi spremno da reaguje na vanredne situacije, a ta oblast raspolaže sa 2.600 jedinica tehnike, uključujući 194 jedinice plovnih objekata.

Vanredna situacija na federalnom nivou prethodno je proglašena u Orenburškoj oblasti, gde je prema poslednjim podacima evakuisano više od 6.100 ljudi.

Teška situacija je i u Kurganskoj oblasti gde, prema proceni regionalnog odeljenja ministarstva za vanredne situacije, u zoni poplava može da se nadje 62 naseljena mesta.

U toj oblasti, na snazi je stanje pripravnosti.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: