Svet 5

06.04.2024.

23:32

Rat – dan 773: Jak udar; Hiljade mrtvih; Nova pomoć Ukrajini

Rat u Ukrajini – 773. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 773: Jak udar; Hiljade mrtvih; Nova pomoć Ukrajini
Profimedia

Podeli:

Iz Moskve su saopštili da je iznad Belgorodske oblasti oboreno deset ukrajinskih raketa "vampir". Ruski istražni komitet tvrdi da je moguća povezanost rata u Ukrajini i napada u "Krokusu".

Završeno

21:17

U Donjecku poginule tri osobe u ruskom granatiranju

U oblasti Donjecka tri osobe su poginule tokom dana od posledica granatiranja ruskih trupa, saopštio je šef Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

"U današnjem granatiranju centralnog dela regiona poginule su 3 osobe, a 2 su ranjene“, naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da su danas popodne ruske snage artiljerijom granatirali naselja Kurahovska i Marinska. Sedam stanovnika Donjecke oblasti povređeno je u petak u granatiranju ruskih trupa, dodaje ukrajinska agencija.

20:46

Zelenski priznao: Nemamo municije

Ukrajinska vojska uskoro možda neće imati dovoljno raketa PVO, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Postoje trenuci kada može da deluje samo ‘patriot’ ili njegov analog. I onda moramo da biramo – koji objekat da branimo, ovaj ili onaj grad“, rekao je on.

Zelenski je dodao su aktivnosti ruske vojske visokog intenziteta i upozorio da možda uskoro neće biti dovoljno naoružanja.

On je priznao i da ukrajinska vojska nema dovoljno municije za kontraofanzivu.
 

19:43

Nova pomoć

Ministarstvo odbrane Francuske naručilo je partiju od oko 500 avijacionih bombi AASM od kompanije "Safran" nakon zahteva Kijeva da mu se tokom ove godine isporuči 600 takvih bombi, piše list "Tribin".

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu je u januaru rekao da će Pariz tokom cele godine isporučivati Kijevu 50 ovakvih bombi mesečno.
 

16:51

Rusi napali

Ruske jedinice "Dnjepar" su gađale ukrajinske brigade u naseljima u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 35 vojnika, sedam automobila, samohodnu haubicu "cezar" francuske proizvodnje, haubicu M777 američke proizvodnje i dve haubice D-30. 

16:50

Ukrajini stiže nova pomoć

Litvanija je Ukrajini poslala partiju oklopnih vozila M577, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije, ali nije preciziralo o kolikoj je količini reč.
 

15:28

Situacija loša

Situacija u zoni Specijalne vojne operacije i dalje je teška za ukrajinske trupe, izjavio je Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, istakavši da ruske trupe imaju prednost "u vazduhu, projektilima i artiljerijskoj municiji".

14:09

Kijev tvrdi da je dignut u vazduh ruski naftovod u Azovu

Kako je saopštila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine tokom noći je u oblasti naselja Azov Rostovske oblasti, dignut u vazduh cevovod kojim su se naftni proizvodi iz lokalnog naftnog skladišta pumpali do tankera u lučkom rejonu Azovska morska luka.

Kako se navodi utovar cisterni sa naftnim derivatima obustavljen je na neodređeno vreme.

Inače, Azov se nalazi se na reci Donu svega sedam kilometara od Azovskog mora.

14:09

Uništeno pet ukrajinskih čamaca na levoj obali Dnjepra

Ruske trupe su pogodile pet čamaca Oružanih snaga Ukrajine na mestima iskrcavanja i prilikom pokušaja da se približe levoj obali Dnjepra, saopštio je šef pres-centra vojske Dnjepra Roman Kodrijan.

Prema njegovim rečima, u pravcu Hersona, jedinice grupe nastavile su da brane levu obalu reke, nanoseći vatrene udare na objekte, opremu i artiljeriju ukrajinske vojske na desnoj obali.

14:08

Zelenski: Ruski teror na Harkov ne prestaje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da "ruski teror protiv Harkova ne prestaje" i da neprijatelj vrši dalje napade na grad i region, zbog čega su oštećeni stambeni objekti i civilna infrastruktura.

"Nažalost, poginulo je šest osoba. Iskreno saučešće porodici i prijateljima. Moramo da učinimo nemogućim ovaj teror. Izuzetno je važno da ojačamo protivvazdušnu odbranu za region Harkova, a naši partneri mogu da nam pomognu u tome", rekao je Zelenski.

14:07

Ukrajina spremna za poizvidnju preko dva miliona dronova

Ukrajina je spremna da proizvede više od dva miliona bespilotnih letelica različitih tipova tokom 2024. godine, izjavila je zamenik ukrajinskog ministra za stratešku industriju Ana Gvozdijar.

"Ove godine smo spremni da proizvedemo preko dva miliona različitih tipova bespilotnih letelica", rekla je Gvozdijarova japanskoj televiziji NHK.

Kijev trenutno razvija dronove koji koriste veštačku inteligenciju da bi izbegao radijske smetnje koje stvara Rusija, dodala je ona, prenosi RIA.

14:06

Donjecka oblast

11:44

U Belorusiji se uvode SMS pozivi u vojsku

Predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se u Belorusiji uvode SMS obaveštenja za regrutaciju u oružane snage, a prisustvo u vojnoj kancelariji nakon prijema pošte na mobilne telefone obavezno.

Na taj način je definisana mogućnost uručenja poziva ne samo u mestu prebivališta, već i u mestu rada ili boravišta vojnih obveznika.

Osim toga, izmenjeni zakon obavezuje mobilne operatere da dostave podatke o pretplatničkim brojevima u roku od nedelju dana od dana prijema zahteva vojnih komesarijata.

11:44

Granatirana naselja u Kurskoj oblasti

Guverner Kurske oblasti Roman Starojt prijavio je granatiranje ukrajinskih oružanih snaga na selo Tetkino i selo Popovo-Ležači.

Naveo je da je u selu Tetkino oštećeno sedam domaćinstava, šest automobila i tri prodavnice na lokalnoj pijaci.

Takođe, u selu Popovo-Ležači oštećeno je 13 domaćinstava i automobil.

11:44

Moldavija proglasila zastavu carske Rusije ekstremističkom

U Moldaviji je crno-žuto-bela trobojka, zastava carske Rusije – priznata kao ekstremistička.

Takvu odluku doneo je Kišinjevski sud sektora Centar nakon razmatranja zahteva Tužilaštva, Ministarstva pravde i Službe za informisanje i bezbednost Moldavije, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je sud odobrio zahtev vlasti i utvrdio "ekstremistički karakter zastave sa tri horizontalne crne, žute i bele linije".

Na odluku se može uložiti žalba Žalbenom veću u Kišinjevu u roku od 30 dana.

10:37

"Avijacija Poljske i savezničkih zemalja podignuta je zbog 'intenzivnih' akcija Rusije u Ukrajini", javlja operativna komanda Oružanih snaga Poljske na društvenoj mreži Iks.

10:10

Ruska avijacija sprečila rotaciju ukrajinskih snaga na severodonjeckom pravcu

Ruski jurišni avioni Su-25 sprečili su rotaciju ukrajinske vojske na severodonjeckom pravcu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Svi zadati ciljevi su uspešno pogođeni, navedeno je u saopštenju.
 

10:09

Ruske snage pogodile ukrajinske položaje u Očakovu

Ruska vojska izvela je napad na priobalje Očakova u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, gde se nalaze ukrajinski vojnici, rekao je za Sputnjik koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema njegovim rečima, na mesto na kojem je odjeknula veoma snažna eksplozija došlo je mnogo ekipa hitne pomoći.
Lebedev je, takođe, naveo da je cela priobalna zona Očakova pod kontrolom ukrajinske vojske, a lokalni žitelji ne mogu da dođu do obale reke Dnjepar zbog barikada.
 

08:34

Hiljade mrtvih

08:33

Gladkov: U granatiranju Belgoroda oštećeno 12 stambenih zgrada i dečja klinika

U ukrajinskom vazdušnom napadu na ruski grad Belgorod jutros je oštećeno 12 stambenih zgrada i razbijeni su prozori na dečjoj klinici, izjavio je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je deset ukrajinskih raketa RM-70 Vampir oboreno protivvazdušnim sistemima iznad Belgorodske oblasti .

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.
 

08:26

Šestoro poginulih u napadu na Harkov, udar na Zaporošku i Kijevsku oblast

U noćašnjem ruskom napadu "šahedima" na Harkov poginulo je šest osoba, a ranjeno je deset, izjavio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Oštećeno je najmanje devet višespratnica, niz upravnih zgrada, prodavnica, benzinska pumpa, kao i automobili", napisao je na Telegramu Terehov.

Ruske snage izvršile su jutros raketni napad na Zaporožje i u gradu su se čule najmanje dve eksplozije, napisao je na Telegramu načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov. 

Na celoj teritoriji Ukrajine noćas je bila proglašena vazdušna opasnost zbog ruskih krstarećih raketa i dronova.

Ukrajinska PVO je tokom noći delovala dva puta u Kijevskoj oblasti, a ruske snage izvršile su raketni i napad dronovima, objavio je načelnik Kijevske oblasti na Telegramu.

08:26

Moskva: Deset "vampira" oboreno iznad Belgoroda

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su jutros deset ukrajinskih raketa "vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vazdušna opasnost u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti, koja je trajala sat vremena, je ukinuta, saopštilo je na Telegramu regionalno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije, prenosi RIA Novosti.

Za sada nema izveštaja o eventulanim žrtvama ili pričinjenoj šteti u ovom napadu. Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: