Svet 0

05.04.2024.

15:10

Guverner Murmunske oblasti izboden, u kritičnom stanju; Napadač: "Nije mi se sviđao" VIDEO

Andrej Čibis, guverner ruske oblasti Murmansk, izboden je nakon sastanka u gradskoj skupštini u četvrtak uveče, saopštila je njegova pres služba.

Izvor: MEDUZA

Guverner Murmunske oblasti izboden, u kritičnom stanju; Napadač: "Nije mi se sviđao" VIDEO
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Dok je Čibis izlazio iz društvenog centra u gradu Apatiti, gde je održan sastanak, muškarac ga je navodno ubo nožem u stomak. Prema izveštajima medija, guverner je ostao pri svesti i mogao je da ode do vozila koje ga je potom odvezlo u bolnicu.

Čibis je posle napada operisan i nalazi se u bolnici. Lekari su njegovo stanje u četvrtak uveče opisali kao kritično i smestili ga na intenzivnu negu.

"Imao je veliku sreću što mu aorta nije pogođena", rekao je Jurij Širjajev, glavni lekar bolnice. Nakon operacije, lekari su prijavili Čibisovo stanje kao "kritično, ali stabilno".


Čibisov napadač je ranjen prilikom hapšenja. Ruska nacionalna garda izvestila je da je jedan od oficira upotrebio službeno oružje i da je povredio nogu muškarca koji je pokušavao da pobegne sa mesta zločina.

Napadač je odveden u istu bolnicu kao i guverner i tamo ispitan.

Prema pisanju medija, počinilac je 42-godišnji stanovnik Apatita po imenu Aleksandar Bidanov.

Telegram kanal "Mash" javio je da je Bidanov čekao Čibisa u svom automobilu ispred društvenog centra.

List Komersant navodi da Bidanov radi za rusku državnu železničku kompaniju i da ima nekoliko prekršajnih presuda. Izvor blizak istrazi rekao je agenciji da je Bidanov rekao da mu je "glas u glavi rekao" da napadne guvernera.

Bidanovljevi rođaci rekli su za Telegram kanal 112 da navodni napadač nema istoriju mentalnih bolesti i da nije pokazivao znake bilo kakvog psihičkog poremećaja.

Na dan napada, prenosi kanal, Bidanov je bio na bolovanju zbog jakih bolova u leđima, za koje su mu prepisali niz lekova, uključujući tablete i injekcije.

Tokom ispitivanja, napadač je rekao da je napao Čibisa jer mu se "nije sviđao", saopštio je ruski istražni komitet, napominjući da čovek nije lično poznavao Čibisa.

Agencija je takođe saopštila da je napadač ranije bio optužen za nanošenje lakših telesnih povreda.

Istražitelji istražuju moguće veze između počinioca i "ekstremista", navodi Komersant.

 


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: