Svet 1

05.04.2024.

9:58

Amerika veoma zabrinuta: Izbiće rat?

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je Vašington "veoma zabrinut" zbog eskalacije tenzija između Izraela i Irana.

Izvor: Klix.ba

Amerika veoma zabrinuta: Izbiće rat?
EPA-EFE/Yuri Gripas/ABACA / POOL

Podeli:

Teheran je upozorio da zadržava svoje legitimno i inherentno pravo da se brani nakon što je u napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku u ponedeljak ubijeno nekoliko vojnih zvaničnika, uključujući dva visoka komandanta.

Govoreći za Volf Blicera sa CNN-a, Kirbi je rekao da je Bela kuća "zabrinuta" zbog mogućnosti da tenzije između Irana i Izraela eskaliraju u rat punog razmera u svetlu napada, dodajući: "Svi ovo shvatamo veoma, veoma ozbiljno. eskalaciju ovog sukoba".

Iranski zvaničnici rekli su da je u vazdušnom napadu u ponedeljak poginulo sedam pripadnika Korpusa garde islamske revolucionarne revolucije. Iranska državna televizija je takođe izvestila da je najmanje šest sirijskih državljana poginulo u bombardovanju.

U pismu do kojeg je došao Njuzvik i koje je ranije ove sedmice napisala iranska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Zahra Ershadi, iranski zvaničnik osudio je "gnusni i odvratni teroristički napad na diplomatske prostorije Islamske Republike Iran" i pozvao rukovodstvo UN-a za rešavanje napada.

"Agresorski cionistički režim snosi punu odgovornost za svoje posledice, a Islamska Republika Iran zadržava svoje legitimno i inherentno pravo prema međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija da preduzme odlučan odgovor na takva dela za osudu", napisao je Eršadi.

Kirbijevo pojavljivanje na Si-En-Enu usledilo je nekoliko sati nakon zakazanog telefonskog razgovora predsednika Džoa Bajdena sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, što je prvi put da su dvojica lidera razgovarala otkako je u izraelskom udaru ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje ove nedelje u Gazi.

Prema očitavanju Bele kuće sa 30-minutnog sastanka, Bajden je rekao Netanjahuu da je ukupna humanitarna kriza u Gazi "neprihvatljiva" i "jasno stavio do znanja da će američka politika prema Gazi biti određena našom procenom trenutne akcije Izraela na ovim koracima ."

Međutim, Vašington nastavlja da podržava pravo Izraela da se brani, a Kirbi je rekao Bliceru da iranska pretnja odmazdom "podvlači pretnju izraelskom narodu u Državi Izrael".

"Jedna od izjava koje je predsednik dao danas u svom pozivu premijeru Netanjahuu, posebno sa ovom iranskom pretnjom, jeste da će Sjedinjene Države biti uz vas, mi ćemo nastaviti da vam pomažemo da se odbranite od ovih višestrukih pretnji", dodao je Kirbi.

Dok Izrael tek treba da prizna da li stoji iza vazdušnog napada u Siriji, portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima u utorak da su SAD procenile da je Izrael odgovoran. Vašington je takođe rekao da je Iranu preko privatnih kanala rečeno da SAD nisu umešane u napad.

ID je preduzeo pojačane mere pripravnosti u svetlu iranskih pretnji odmazdom, uključujući i objavu u četvrtak, "u skladu sa procenom situacije, odlučeno je da se odsustvo privremeno pauzira za sve borbene jedinice ID".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Podeli: