Svet 3

03.04.2024.

19:08

Mađarska: Odbijamo

Mađarska odbija da podrži bilo koji predlog na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova NATO koji bi gurnuo tu alijansu bliže ratu ili ga pretvorio u ofanzivni savez.

Izvor: Tanjug

Mađarska: Odbijamo
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

To je danas izjavio ministar spoljnih Mađarske Peter Sijarto koji je podsetio da je NATO odbrambeni savez.

Sijarto je pre početka sastanka NATO u Briselu istaskao i da će Mađarska odbaciti svaki predlog koji bi NATO transformisao u ofanzivni savez jer bi to dovelo do ozbiljne opasnosti od eskalacije.

"Rat je užasan, naravno da ga osuđujemo", rekao je on. On je naglasio da rat u Ukrajini nije ni rat Mađarske, ni NATO.

Sijarto je kazao da bi vitalni cilj dvodnevnih sastanaka trebalo da bude sprečavanje da rat u Ukrajini preraste u rat koji uključuje NATO.

On je istakao da se mora učiniti sve "da se izbegne direktan sukob izmedju NATO i Rusije u narednom periodu".
On se osvrnuo i na "izjave zapadnoevropskih političara poslednjih nedelja" o mogucnosti slanja vojnika u Ukrajinu, rekavši da Madjarska odbacuje svaki predlog koji bi eskalirao rat.

"Nadamo se da ce zdrav razum i želja za mirom i bezbednošcu prevladati na sastanku u naredna dva dana", rekao je Sijarto.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i sutra u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: