Svet 9

02.04.2024.

9:25

Rusi opasno udarili, ali, i Ukrajinci su imali odgovor

Ruske snage izvele su u subotu, 30. marta, jedan od najvećih tenkovskih napada na ukrajinske položaje od 24. februara 2022. na frontu Avdejevka.

Izvor: Klix.ba

Rusi opasno udarili, ali, i Ukrajinci su imali odgovor
Shutterstock/LeStudio

Podeli:

Pošto su izgubili trećinu svojih tenkova, Rusi nisu napredovali, piše Forbs pozivajući se na vojne izvore.

"Kada se dim razišao, Rusi su ostavili - na putu zapadno od ruševina Avdejevke u istočnoj Ukrajini - trećinu svojih tenkova", navodi se u tekstu.

Forbs je primetio da su u nedeljama koje su prethodile subotnjem napadu, Rusi koristili pešadiju da napreduju zapadno od grada. Razlog je to što su im nedostajala vozila nakon što su pretrpeli teške gubitke tokom napada na Avdejevku sredinom februara.

Situacija se promenila poslednjih dana. Ruske trupe su ponovo koristile oklopna vozila, uključujući tenkove, na frontu kod Avdejevke. Čak 36 tenkova i 12 borbenih vozila pešadije iz ruskog 6. tenkovskog puka, koji je u sastavu 90. tenkovske divizije, pokrenulo je napad duž puta koji vodi od Tonenkea pod ruskom okupacijom do sela Umanske pod kontrolom Ukrajine, dve milje zapadno.

Ukrajinska 25. brigada uočila je konvoj i dala snažan odgovor, pogodivši 12 tenkova i 8 borbenih vozila pešadije.

Sledećeg dana nakon napada, ukrajinski Centar za odbrambene strategije opisao je borbe oko Tonenkea kao "pozicione", što znači da nijedna strana nije postigla značajan napredak.

Forbs sugeriše da su, uprkos problemima sa snabdevanjem osnovnom municijom, ukrajinske brigade i dalje sposobne da uspostave žestoku odbranu koristeći nagazne mine, artiljeriju, protivtenkovske projektile i dronove.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: