Svet 7

02.04.2024.

8:22

U Hagu počinje rasprava: Rusija optužena za ratne zločine

Više od dve godine od početka ruskog rata protiv Ukrajine, evropski ministri i međunarodni istražitelji raspravljaće u Hagu o napretku u procesuiranju ratnih zločina.

Izvor: Index.hr

U Hagu počinje rasprava: Rusija optužena za ratne zločine
Profimedia

Podeli:

Ukrajina, njeni saveznici i Evropska komisija žele da osiguraju da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Takođe se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresije. Postoji mogućnost da se u tu svrhu osnuje poseban sud. Na konferenciji će se podneti i prvi zahtevi žrtava za odštetu.

Istragu vodi i Međunarodni krivični sud u Hagu

Domaćin konferencije je Holandija.

Među učesnicima će biti predstavnici Evropske komisije, Ukrajine i zapadnih saveznika, kao i Međunarodnog krivičnog suda i evropskog pravosudnog tela Evrodžasta.

Ubrzo nakon početka rata, nekoliko zemalja pristalo je da sarađuje sa Ukrajinom i međunarodnim pravosudnim organima u istragama.

Osim ukrajinskog pravosuđa, istragu vodi i Međunarodni krivični sud u Hagu.

Generalni tužilac Karim Kan već je izdao četiri međunarodne poternice protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina, uključujući predsednika Vladimira Putina.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

11 h

Podeli: