Svet 16

02.04.2024.

8:32

"Sada počinje najgore..."

Ruska vojno-industrijska moć poprima novi oblik sa početkom proizvodnje bombe FAB-3000, čiji je razorni potencijal porede sa taktičkim nuklearnim oružjem.

Izvor: Blic, RIA Novosti

"Sada počinje najgore..."
Profimedia

Podeli:

Oleg Starikov, penzionisani pukovnik SBU i vojni ekspert navodi da će upotreba FAB-300 izazvati neviđenu paniku među ukrajinskim snagama na frontu, pišu RIA Novosti.

"Sada počinje najgore... Rusi su počeli da proizvode i FAB-3000 koji sam po sebi potpuno uništava sve utvrđene oblasti", rekao je Starikov za Jutjub kanal Politeka upoređujući snagu moćne ruske avionske bombe sa taktičkim nuklearnim oružjem, preneo je Blic.

Bivši pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine upozorava na mogućnost opremanja FAB-3000 univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPC) koji se ugrađuje na bombe manjeg kalibra.

"Bombe FAB-500 sa takvim modulom imaju veoma ozbiljan uticaj na linije borbenog kontakta", priznao je Starikov.

Nova FAB-3000 će prema njegovom mišljenju uticati na moralno i psihološko stanje ukrajinskih trupa, i sigurno uticati na sukob Rusije i Ukrjaine.

"Tona i po (eksploziva) je kao... Ako čovek bude pogođen, raspada se na molekule, a svakome ko se nalazi na dva-tri kilometra pucaju bubne opne. Ne zaboravimo na strah i paniku. To je najopasnija stvar koja postoji", upozorio je Starikov

Ekspert, međutim, priznaje da je takvo oružje dozvoljeno vojnim konvencijama.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije, podsetimo, saopštilo da je ministar Sergej Šojgu proverio sprovođenje državne odbrambene narudžbe u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnji Novgorod. Tamo je između ostalog obavešten i da je masovna proizvodnja FAB-3000 organizovana od februara 2024. godine.

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov ranije je rekao da vazdušna bomba od tri tone ima takvu razornu moć da može da se koristi za juriš na posebno utvrđena područja, a nove tehnologije će je pretvoriti praktično u oružje visoke preciznosti.

Rusija je već, nedavno, ponovo upotrebila monstruoznu avionsku bombu FAB-1500 na frontu u Ukrajini.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: