Svet 13

02.04.2024.

23:43

Ništa od F-16? Zelenski sprema još vojnika; Rusi zauzimaju; Gotovi su? VIDEO

Rat u Ukrajini – 769. dan. Ukrajinska vojska navodi da je juče odbila više od 46 udara ruskih trupa. Kijev je napadnut najmanje pet puta, dok su najveće borbe vođene u području Bahmuta.

Izvor: B92.net

Ništa od F-16? Zelenski sprema još vojnika; Rusi zauzimaju; Gotovi su? VIDEO
Tanjug/AP Photo/Yakiv Liashenko

Podeli:

Dok traju borbe, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je nacionalnu proizvodnju dronova i sistema za kibernetičko ratovanje u, kako je naveo, odbrambene svrhe.

Završeno

23:32

Saveznici ponovo odložili isporuku F-16

Dok Zelenski u Kijevu govori o tome kako će američki lovci F-16 navodno promeniti situaciju na bojnom polju, zapadni saveznici ponovo odlažu prebacivanje aviona u Ukrajinu. Ovo izveštavaju ukrajinski izvori pozivajući se na informisane izvore.

22:11

Stoltenberg predložio novi paket pomoći

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, kojim bi severnoatalntski savez pružio direktniju podršku Kijevu, potvrdila su danas petorica neimenovanih diplomata.

Oni navode da će u skladu sa tim planom NATO preuzeti neke obaveze koordinisanja od tzv. Ramštajn grupe koju predvode SAD, s ciljem da se NATO zaštiti od bilo kakvog smanjenja američke podrške ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću, prenosi Rojters.

21:14

Ukrajinci dižu mostove u vazduh

Ukrajinske oružane snage dižu u vazduh svoje mostove sa zemaljskim bespilotnim vozilima u pokušaju da zadrži napredovanje ruskih oružanih snaga.

Oružane snage Ukrajine prikazale su snimak razaranja mosta u regionu DNR Ivanovo od strane robota kamikaze "Ratel S".

21:13

21:12

Zalužnij i Danilov u diplomatiji

Bivšeg glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog i bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Alekseja Danilova Ukrajina će poslati u diplomatsku službu, potvrdio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Podoljak nije precizirao u koje će zemlje Zalužni i Danilov biti poslati, a informacija o njihovom odlasku u diplomatsku službu je, kako kaže, obelodanjena kako bi se izbegle dalje spekulacije na tu temu.

19:40

Zelenski potpisao ukaz: U rat sa 25 godina

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se minimalni uzrast za mobilizaciju smanjuje sa 27 na 25 godina, saopštio je poslanik Rade.

19:07

Zaharova: Zavera MOK i Ukrajine

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da je učestvovao u ''zaveri'' sa Ukrajinom kako bi se ruski najbolji sportisti isključili iz učešća na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

''Tomas Bah je ušao u političko-administrativnu i, po svemu sudeći, zločinačku zaveru sa jednom određenom stranom da isključi jake sportske takmičare iz međunarodnih takmičenja. Odnos predsednika MOK-a Baha sa Nacionalnim olimpijskim komitetom Ukrajine i njegovim zvaničnicima, kao i prihvatanje 'zahteva za praćenje ruskih sportista' trebalo bi da budu predmet temeljne istrage'', napisala je Zaharova na Telegramu.

18:44

Rusi stigli do Časov Jara

Jurišne grupe ruskih trupa nastavljaju da se probijaju do Časov Jara, a u ponedeljak uveče su se pojavile informacije da su uspele da zauzmu nekoliko položaja na dominantnim kotama u blizini grada i tako krenu napred. Ovo izveštavaju ruski izvori.

16:47

Francuska raketa pogađa ruske pozicije?

16:33

Rusija: Za 24 sata oboreno 195 ukrajinskih dronova i 41 raketa

Ruska vojska je u jednom danu oborila 195 ukrajinskih dronova, a uništila je i radionicu za proizvodnju i održavanje dronova Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

''U jednom danu PVO sistemi su oborili 195 ukrajinskih bespilotnih letelica i 41 raketu iz višestrukih raketnih sistema HIMARS i Vampir", navodi se u saopštenju.

Prema navodima vojne i operativno-taktičke avijacije, raketnih snaga i artiljerije ruske vojske uništeno je ukrajinsko skladište avijacionog naoružanja, radionica za proizvodnju i održavanje dronova, kao i vojna oprema ukrajinske vojske u 152. okruga.

Iz ruskog Ministarstva odbrane dodato je da su u ovim okruzima takođe eliminisane trupe Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Interfaks.

''Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 581 avion, 270 helikoptera, 18.374 bespilotne letelice, 495 protivvazdušnih raketnih sistema, 15.680 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.261 višestruko borbeno vozilo, lansirni raketni sistemi 8.629 topova i minobacača terenske artiljerije, kao i 20.530 jedinica specijalnih vojnih vozila", poručilo je ministarstvo.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: