Region 10

21.06.2024.

17:05

Pakao; Nastao je opšti kolaps i to je izazvalo paniku: Ovako Podgoričanka opisuje šta se sve dešavalo FOTO

Pakleni dan danas je za Podgoričane, osim najavljenih rekordno visokih temperatura koje u ovom toplom talasu ne štede ovaj deo regiona popodne je došlo do havarije ogromnih razmera kada je u čitavoj državi nestalo struje.

Izvor: RINA

Pakao; Nastao je opšti kolaps i to je izazvalo paniku: Ovako Podgoričanka opisuje šta se sve dešavalo FOTO
RINA

Podeli:

Kritično stanje tokom popodneva bilo je u saobraćaju kroz Podgoricu, jer su usled kvara prestali da rade semafori.

"Ako bih mogla nekako slikovito da se opiše reč pakao, onda bi to bilo ovo danas. U jednom trenutku stali su svi semafori. Nastao je opšti kolaps koji je trajao duže od petnaest minuta. Svi vozači su krenuli da sviraju, nije se znalo ko se kuda kreće. Kad smo izašli te paklene raskrnice. I došli kući, klime ne rade, a napolju je preko 40 stepeni. Struja je kod nas došla tek oko pola tri, dva sata nakon nestanka. Dok nije bilo struje, nije bilo ni vode. Da ne dužim više, jednom rečju – pakao", kaže za RINU Sanja Marković iz Podgorice.

Nako havarije oglasili su se i nadležni iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao "Vijestima" da je usled poremećaja regionalnih razmera došlo do nestanka napona u na teritoriji cijele Crne Gore, osim severa, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja - Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan dio Hrvatske.

"Uzrok jos nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rešavanju problema i obezbeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori", rekao je Asanović.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je kvar regionalnog karaktera, ali da još uvek nije konkretno lociran.

"Kvar se desio kao posledica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje usled visoke temperature i samih visokih temperatura. Čim imamo visoku temperaturu odmah se dešava da je vazdušno hlađenje vazduhnih vodova slabo i onda visoko opterećenje i visoke temperature učine da vod padne i raspadne se", objasnio je Mujović.

Kako prenose regionalni mediji bez struje je sat vremena bio i veći dio Dalmacije i značajan dio Bosne i Hercegovine, uključujući i Sarajevo, Zenicu i Banja Luku. 

 
 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: