Region 29

21.06.2024.

13:50

Ovo je uzrok totalne havarije u regionu? Krenule međusobne optužbe

Nije poznat tačan uzrok ogromne havarije koja je danas bez struje ostavila ceo region, osim Srbije, kaže crnogorski ministar energetike. Iz Hrvatske kažu da problem nije kod njih.

Izvor: RTCG, B92.net

Ovo je uzrok totalne havarije u regionu? Krenule međusobne optužbe
Victor Yarmolyuk/Shutterstock

Podeli:

Kako je navedeno ranije, oko 12.25 bez struje su ostali skoro cela Crna Gora, Dalmacija u Hrvatskoj, dobar deo BiH, kao i delovi Albanije.

Odmah je konstatovano da je havarija nastala na dalekovodu u Crnoj Gori, a prema prvim informacijama došlo je do požara. Saopšteno je i da su sva raspoloživa sredstva stavljena na raspolaganje elektrodistribucijama kako bi se ublažile posledice nestanka struje na neverovatnih 40 stepeni, koliko je u celom regionu.

Sada se oglasio i crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, koji je za RTCG rekao da je problem nestanka struje regionalne prirode, i da se radi o regionalnom kvaru.

S druge strane, ostatak regiona upro je prstom upravo u Crnu Goru, navodeći da je problem nastao kod njih. Ministar ekonomije Hrvatske Ante Šušnjar Mujović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da problem sa strujim nije nastao u Hrvatskoj.

"Aktivirali su se svi naši mehanizmi. Ne radi se o kvaru od nas, možemo reći da se radi o zakonu spojenih posuda, deo naše mreže je ostao bez napona. Deo mreže je ponovno snabdeven energijom, postoje procedure", objasnio je on zajedno sa direktorom Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Dankom Blaževićem

Mujović pak smatra da je do ovog kolapsa došlo usled velikog opterećenja. “Naglo je porasla potrošnja usled visoke temperature. U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke tempoerature dovode do toga da vod ispadne", istakao je Mujović.

Naš elektro-energetski sistem je povratio naponske prilike, kaže Mujović, koji veruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

"Električna energija dospeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da reši situaciju u svakom gradu posebno", istakao je Mujović i rekao da se ne može sve rešiti odednom.

U momenu kada se desio ispad, pretpostavka je da su svi potrošači ostali uključeni, i nadamo se da prilikom ponovnog puštanja u rad opterećenje neće biti veliko, i da to ne izazove nove ispade.

"Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabino je", zaključio je Mujović.

U međuvremenu su crnogorski mediji javili da struja polako počinje da se vraća u gradove.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: