Region 0

23.04.2024.

21:45

Puhovski: Penava je jednostavno...

Profesor, analitičar Žarko Puhovski komentarisao je današnju konferenciju za novinare lidera Domovinskog pokreta na kojoj je Ivan Penava bio pomalo nervozan i lako ulazio u prepirku sa novinarima.

Izvor: Tanjug

Puhovski: Penava je jednostavno...
TANJUG/FOTO HINA/ DENIS CERIĆ

Podeli:

On je novinarima rekao da su neobjektivni, ocenivši da je reč o političaru malog kapaciteta za situaciju u kojoj se našao.

Puhovski se pritom osvrnuo i na lapsus koji je Penava napravio kada je novinarki rekao "nemojte mi amputirati ljutnju".

"Bukvalno je rekao novinarki: 'Nemojte mi amputirati da sam ljut'. Možda bi trebalo amputirati iz javnog života takav način ponašanja, ali to je naprosto politička činjenica", rekao je Puhovski.

Podsetio je da već nekoliko godina govori da Penava nema kapacitet političara nacionalnog ranga.

Penava, ističe, nije u stanju da jasno rastumači u čemu je problem Domovinskog pokreta sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom.(SDS S).

"Argumente koje pritom iznosi su pisanje nedeljnika Novosti i to što je nekadašnji predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović bio gradonačelnik Vukovara tokom srpske okupacije grada", kaže Puhovski za zagrebačku N1 tv..

Ukazuje da 30 godina nakon Drugog svetskog rata takve se teme na zapadu Evrope uopšte više nisu postavljale.

"Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. Širom Evrope imamo poplavu novih ili renoviranih desničarskih opcija, ali ovakav nizak nivo desničarenja je, bojim se, ipak, hrvatska specifičnost, naveo je Puhovski.

Penavino i DP-ovo istrajavanje na nemgućnosti saradnje sa SDS S-om, Puhovski tumači kao igru živaca s HDZ-om.
Konstatovao je i da je Penava, kako kaže, nehotice osramotio SDP.

"Na pitanje o tome nije li SDP levica nije imao neki poseban odgovor, već je samo rekao da s njima treba razgovarati. Činjenica je da DP može i s SDP-om, pre svega zbog broja mandata koji SDP ima, ali i zbog toga što SDP više nije leva stranka. A to što je bez ikakve ograde govorio jedino o (predsedniku države Zoranu), govori da i Milanović više ni izdaleka nije levi političar, kazao je Puhovski.

Govoreći o Penavinoj verbalnoj (ne)spretnosti, Puhovski kaže da "ako je toliko spretan u pregovorima kao što je bio spretan na konferenciji za medije, onda će pregovori biti gotovi danas popodne".

"Ali, verovatno će tamo biti neki spretniji ljudi poput Marija Radića koji će kontrolisati dijalog, za razliku od Penave koji nije u stanju da kontroliše ni svoj monolog. Nakon Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka nismo imali političara na nacionalnom nivou sa tako oskudnim verbalnim komunikcijskim kapacitetom i to je u ovom trenutku doista zabrinjavajuće, zaključio je Puhovski.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: