Region 0

22.04.2024.

14:16

"Jedva smo se izvukli": Skoro pola metra snega na Bjelasici FOTO

Snežne padavine usred aprila okovale su planinu Bijelasicu sa bjelopoljske strane. Grupa planinara koja se zatekla na Ski centru Smiljače jedva se izbavila iz snežnih nanosa.

Izvor: RINA

"Jedva smo se izvukli": Skoro pola metra snega na Bjelasici FOTO
RINA

Podeli:

"Kad je sneg počeo da pada krenuli smo u obilazak. Mećava koja nas je zatekla bila je intenziteta kao da je zima u punom jeku. Ogromna magla, velike količine snega. Jedva smo se izvukli iz snežnih nanosa, a potom smo se odlučili ipak da prenoćimo na planini u vikendici, kako ne bi rizikovali", kaže za RINU Saša Jovović planinar i zakupac Planinarskog doma Smiljača.

Visina snežnog pokrivača na Bjelasici trenutno je preko 30 centimetara, a danas je u ovom području prava zimska idila.

RINA

"Ovakvu zimsku sliku nismo imali nažalost čitave zime, snega uopšte nije bilo. Ali, evo april je iznenadio. Ranijih godina kad zime nisu bile ovako blage, sneg u aprilu i maju je bio normalna pojava, ali sada kad su temperature u aprilu bile skoro letnje ipak je iznenađenje", dodaje Saša.

Na ovom području, katuna Omar, nema stalnih stanovnika, mahom se nalaze letnje kolibe i torovi u kojima tokom letnjih meseca meštani "izdižu" stoku. Smešten je na 1760 metara nadmorske visine i predstvalja veličanstven predeo divlje netaknute prirode.

RINA

"Bjelasica sa bjelopoljske strane je zaista prelepa, polako se pokreće taj razvoj turizma zahvaljući entuzijastima. Svakako ovaj predeo ima mnogo toga da ponudi posetiocima, stoga se nadam da će biti pepoznat na turističkoj mapi", kaže Saša.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

1 d

Podeli: