Region 0

18.04.2024.

12:40

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio da se RS prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid.

Izvor: Tanjug

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid
Tanjug/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Podeli:

"Republika Srpska nije osporavala mogućnost da se lica koja su potraživana i pojave pred domaćim i medjunarodnim sudovima", rekao je Dodik na sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ukazao je da Bošnjaci pokušavaju da zloupotrebe presude Haškog suda, kao i da relevantni svetski stručnjaci takodje potvrdjuju da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

S druge strane, sa bošnjačke i delom međunarodne zajednice postoje stalno nastojanja da se to nametne kao normalno i da se zabrani da se o tome govori.

"Nema na svetu genocida u kojem je zabranjeno da se govori", rekao je Dodik tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gde je u toku rasprava o zaključnom izveštaju Nezavisne medjunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dodik je rekao da nije tačno da je Srbija presudjena za genocid i da nije sprečila genocid.

"Tačno je utvrdjeno da Srbija nije kreirala i nije organizovala genocid i to je tačno. Ono što je tačno jeste da se pod snažnim lobiranjem kreirala atmosfera te priče", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodao je da u Srebrenici nisu ispunjene elementarne stvari vezane za genocid.

"Najveća imena koja se bave ovom temom su rekla da nije bilo genocida. Imamo pravo da mislimo na koji način ste vi izlobirali i upotrebili medjunarodne mehanizme da do ovog dodje. Da je bilo pameti, onda je trebalo da pristanemo, pre bilo kakvih sudskih presuda, na Nezavisnu medjunarodnu komisiju sastavljenu od najvećih svetskih eksperata koji bi trebalo da to urade i da utvrde istinu", rekao je Dodik.

Dodao je da Republika Srpska nikada nije osporavala mogućnost da se svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u Srebrenici pojave pred sudovima i odgovaraju za svoja dela.

"Svi koji su potraživani oni su otišli na sud", rekao je Dodik i istakao da je ovo, upravo, reakcija na one izveštaje koji su ranije radjeni u okviru Vlade Srpske pod pritiskom OHR-a i atmosfere.

"Mi ne možemo da udjemo u to šta je presudjeno u Hagu ali se radi o tome da bošnjačka strana pokušava da to sve zloupotrebi na način kako mi održavamo temu a kao što se zna ova tema i njena pojava u Ujedinjenim nacijama nije inicijativa nikoga iz Srpske i srpskog naroda", poručio je Dodik, prenela je RTRS.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: