Region 0

11.04.2024.

8:45

NATO šalje bataljon u BiH: EUFOR ključan?

Nakon što je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić juče rekao da NATO šalje bataljon rezervnog sastava u BiH, portal Klik.ba obratio se NATO alijansi.

Izvor: Klix.ba

NATO šalje bataljon u BiH: EUFOR ključan?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Klix.ba je pitao NATO da li će rasporediti rezervne snage u BiH i, ako hoće, koje snage.

"NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju bezbednog i bezbednog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima“, navodi se u odgovoru iz centrale u Briselu.

Zvizdić je juče rekao da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH kao podršku vojnoj misiji EUFOR-a Althea i da je ovako dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti.

Zvizdić je ranije pozvao NATO da rasporedi kontingent vojnika u Brčko distrikt, a snage EUFOR-a da "češće budu prisutne" u mestima povratka.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović boravio je prije dva dana u Briselu na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, gdje je zatražio proaktivan angažman NATO-a, uključujući mere odvraćanja, u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja mira i sigurnosti u BiH. i Hercegovine. To uključuje povratak NATO snaga u vojne baze u Bosni i Hercegovini.

Podsećamo, predsednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u više navrata je rekao da je sve spremno za proglašenje nezavisnosti RS i da će to učiniti u slučaju da visoki predstavnik u BiH nametne rešenje o državnoj imovini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: