Region 1

09.04.2024.

10:57

Stižu pozivi za vojnu vežbu, a tek će da stižu; Ko je stariji od 45 godina...

U februaru i martu mnogi rezervni vojni obveznici u Hrvatskoj dobili su pozive na osmodnevne vojne vežbe, a pozivi će stizati i u junu, septembru i oktobru.

Izvor: Tanjug

Stižu pozivi za vojnu vežbu, a tek će da stižu; Ko je stariji od 45 godina...
EPA/PHILIPP GUELLAND

Podeli:

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Hrvatske u februaru je rečeno da je u tom ciklusu na vojnu vežbu pozvano "ključno osoblje Komande 1. pešadijskog puka Zagreb, odnosno 26 rezervista sa rasporedom, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina".

Oni su u međuvremenu odradili vežbu osposobljavanja od 8. do 15. marta na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, saopšteno je iz MORH-a za zagrebačku N1 tv.

Podseća se da osim profesionalnih vojnika, mirnodopski sastav Oružanih snaga Hrvatske čine kadeti, vojni obveznici i rezervisti. Obaveza služenja u rezervnom sastavu Oružanih snaga propisana je Zakonom o odbrani, a njihovo osposobljavanje na vojnoj vežbi obično traje osam dana.

Zakon takođe propisuje da osposobljavanje najduže može trajati 30 dana tokom kalendarske godine.

Iz MORH kažu da rezervi sastav Oružanih snaga trenutno čini 17.563 rezervista sa rasporedom, ali se ne poziva svake godine isti broj rezervista na vojnu vežbu.

"Taj broj kreće se od 1200 do 1700 razvrstanih rezervista godišne", kažu iz MORH-a.

Ove godine, napominju, predvidjeno je šest termina za osposobljavanje razvrstanih rezervista - u martu, junu, septembru i oktobru.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: