Region 0

01.04.2024.

21:38

Ustaški masakr u opštini Srbac: Obeleženo 80 godina od svirepog zločina

Na Stegića adi u Razboju Ljevčanskom u opštini Srbac, u Republici Srpskoj, danas je služen pomen za 22 Srba koje su 1944. godine na najsvirepiji način ubile ustaše.

Izvor: Tanjug

Ustaški masakr u opštini Srbac: Obeleženo 80 godina od svirepog zločina
Profimedia

Podeli:

"Obaveza naših i budućih generacija je da se to ne zaboravi, kao ni trajna poruka koja je uklesana na kamenom spomeniku kraj Vrbasa 'Pamtilo se-ne ponovilo se'", dodao je Davidović, prenela je Srna.

On je naveo da je ideja o podizanju ovog spomen-obilježja pokrenuta od više mještana ovog sela još 1986. godine, da je rukovodstvo Nacionalnog parka Prijedor uradilo idejno rešenje, a spomenik je otkriven 4. jula naredne godine.

"Potomci žrtava Milutin i Mile Stegić pojasnili su detalje kompozicije ovog spomenika, visokog oko tri metra, koji asocira na 22 nevine civilne žrtve stradale od ustaša prije tačno 80 godina", dodao je Davidović.

On je poručio da će SUBNOR Srbac učiniti sve da se ovaj spomenik sanira i da se nikada ne zaboravi ovaj tragičan događaj. U ime potomaka stradalih govorio je Milutin Stegić, koji je naglasio da je njegov otac Dušan slučajno izbegao smrt, jer je to jutro otputovao u Prnjavor.

Cveće i vence na spomen-obilježje položile su delegacije potomaka žrtava i mesne zajednice Razboj Ljevčanski, opštine Srbac, delegacija SUBNOR-a, Boračke organizacije opštine Srbac, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida Srbac, delegacija Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbac i Osnovne škole "Dositej Obradović" Razboj Ljevčanski, čiji su učenici izveli prigodan program.

Nakon toga položeni su venci i na spomen-obeležje u centru sela.

Organizatori parastosa su Udruženje SUBNOR-a Srbac uz podršku opštine Srbac i Mjesne zajednice Razboj Ljevčanski.

Ustaše su 1944. godine na najsvirepiji način ubile 20 članova porodica Jove, Milutina, Mihajla i Rajka Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: