Politika 1

25.05.2024.

22:45

Moskva upozorila: Za posledice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici "ispolitizovana i antisrpske prirode" i da će za njene štetne posledice biti odgovorne Zapadne države.

Izvor: Tanjug

Moskva upozorila: Za posledice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podeli:

Zaharova je ocenila da je namera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO".

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

"Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu.

Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod pretnjom", dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke predsedništva BiH.

"U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu", ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su "neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata" bili Ruanda i Nemačka koja je tokom Drugog svetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovečanstva.

"Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu hteli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posledice ostaju njima na savesti", upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

15 h

Podeli: