Svet 1

22.05.2024.

14:15

Šamar Nemcima iz Nemačke zbog Rezolucije o Srebrenici: Ovo ostavlja gorak ukus, prvo smo ih mi bombardovali

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine Oebsa Vili Vimer, izjavio da insistiranje Nemačke na Rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

Izvor: Tanjug

Šamar Nemcima iz Nemačke zbog Rezolucije o Srebrenici: Ovo ostavlja gorak ukus, prvo smo ih mi bombardovali
Profimedia

Podeli:

On je rekao da je upravo Nemačka, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN, vodila rat sa NATO-om protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo.

On je za Kosovo onlajn rekao da će se svet zapitati šta da pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Nemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine, kao i da uzroke angažovanja Nemačke, ali i drugih zemalja Zapada na Rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

"Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će doneti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ističe ovog meseca", kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje Rezolucije u Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Dodaje i da kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

"Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država Natoa? Pa oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda zar ne?", rekao je Vimer.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: