Politika 2

22.05.2024.

10:08

Vučević o rezoluciji o Srebrenici: Srbima je teško da razumeju da Grci glasaju za ovo VIDEO

Predsednik vlade Republike Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević gostovao je u "Jutru" na TV Prva gde je govorio o svim aktuelnim temama.

Izvor: B92.net

Vučević o rezoluciji o Srebrenici: Srbima je teško da razumeju da Grci glasaju za ovo VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Nemačka će imati uvodnu reč pred sutrašnje glasanje u UN o rezoluciji o Srebrenici, a Vučević je na početku gostovanja govorio o tome kakav je odgovor spremila Srbija.

"Skandalozno je sve ono što se dešava oko ove rezolucije, od činjenice da sama BiH nije to usvojila, nego je to jednostrani akt jednog ambasadora u BiH. Direktno kršenje onog što je definisano u BiH. Dejstonski sporazum predstavlja to kako treba da donose odluke, tri entiteta, tri naroda. Ovde je sve preskočeno, sve ono što je normalno da bude uključeno je preskočeno," rekao je Vučević.

Izvor: TV Prva

Dodao je da Beograd i Sarajevo treba da budu okrenuti budućnosti.

"Vraćamo se u period kada je sve propadalo, umesto da pričamo o budućnosti. Kako da napravimo auto-put Beograd-Sarajevo, o investicijama, neko hoće da nas vrati nazad," istakao je Vučević.

Rekao je da velike investicije dolaze iz Nemačke, i da je nemoguće zamiliti da Nemačka podstiče pitanje rezolucije o Srebrenici, koja je učestvovala u dva najveća rata.

"Nemoguće je bilo kome objasniti u Srbiji da Nemačka može da bude sponzor rezolucije o Srebrenici jer je ta država počinila najstrašnije zločine u ratovima. Niko to ne može da prihvati i doživi racionalno, da pričamo o prijateljskim odnosima, da mi imamo zajedničku budućnost. Najveći eksperti za pitanje genocida apsolutno kažu da to nije genocid," dodao je.

Rekao je i da smo manji i brojčano, i geografski, ali da se Srbija bori.

"Koliko god da smo manji u geopolitičkom uticaju, ono što radi predsednik Vučić ih tera da se bave time puta 100 nego što su planirali. Srbija bi pre 15 godina prihvatila da glasa sama za tu rezoluciju. Ne bi imali političku snagu, odlučnost i volju da lobiramo, da se borimo kod svih država da ne glasaju za tu državu," dodao je.

Istakao je da postoje naznake da Grčka i Rumunija promene svoj stav po pitanju rezolucije.

"Srbima je teško da razumeju da Grci glasaju za ovo. Srbima je bilo mučno da gledaju da Grkinja predlaže ulazak Kosova u SE. Knežević je rekao, zamislite da dođe Gabon i kaže da neće da glasa za rezoluciju, a da Crna Gora glasa gde je koliko Srpskog stanovništva," rekao je.

Istakao je da je važno da ne pokleknemo.

"Vučića kao predsednika Srbije danima bombarduju, kako mi ugrožavamo zemlje u regionu, kako kvarimo mir i stabilnost. Mi nismo osporili suverenitet bilo koje države u regionu. Oni pokušavaju da nam otmu deo teritorije, ovo što radi Kurti je terorizam. Kako možete jednog Srbina da ubedite da smo mi genocidan narod kad smo proterani i poubijani u svim ratovima. Najviše Srba proterano, satirali su nas gde god su stigli i vi kažete da smo mi genocidan narod," rekao je Vučević.

Dodao je da su potrebni snaga i optimizam.

"Nama je potrebna nova vera, novi optimizam, nova snaga, da ne kukamo, da se ne povučemo, da pokažemo novu snagu i novi talas optimizma. Noć je najtamnija pred svitanje ali posle dolazi zora i svanuće novi dan, to je nova snaga za Srbiju i njene građane. Moramo da razumemo i poštujemo sve narode koji žive sa nama. Bošnjaci su nama blizak narod, pričamo suštinski isti jezik, živimo jedni sa drugima i to moramo da razumemo. Samo bi molio sve, nemojte nas praviti zločincima, mi smo narod koji je stradao a koji se predstavlja zločincima. Kako god da bude, veliki je uspeh Srbija napravila time što ne klima glavom i ne glasa za rezoluciju koja je protiv nje i veliki će uspeh napraviti ako većina zemalja bude protiv ili uzdržana," dodao je.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: