Politika 7

23.04.2024.

10:49

Aljbin Kurti traži nagradu za referendum?! Priština očekuje da im Brisel što pre ukine sankcije

Rezultati glasanja pokazuju da nema volje za smenom aktuelnih predsednika u četiri opštine. Ispunili smo svoju obavezu prema građanima i preuzetu odgovornost iz sporazuma sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na severu.

Izvor: Novosti

Aljbin Kurti traži nagradu za referendum?! Priština očekuje da im Brisel što pre ukine sankcije
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

Srbi sa severa KiM poslušali su poziv svojih političkih predstavnika, pre svega Srpske liste, i nisu učestvovali u još jednoj simulaciji demokratskih procesa u režiji Aljbina Kurtija.

Prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, na referendumu u sve četiri opštine na severu KiM glasalo je ukupno 253 građana, od 46.556, koliko ih je upisano u birački spisak. u Kosovskoj Mitrovici izjasnilo se 111 birača, u Zubinom Potoku 18, u Leposaviću 124, dok u Zvečanu niko nije glasao. I u nedelju su po severu krstarili do zuba naoružani specijalci, biračka mesta su bila razbacana, opet su viđeni kontejneri, proces su kontrolisali isključio Albanci, a na biralištima su bile instalirane kamere.

Takav očigledan krah celog procesa, međutim, Prištinu nimalo ne brine. Naprotiv, čim je glasanje završeno, Kurti i predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani horski su zatražili nagradu od Brisela, odnosno da se tzv. Kosovu ukinu sankcije. Te kaznene mere, najavljivane kao jedan od mehanizama za smirivanje tenzija, zapravo su delovale stimulativno na prištinski režim, koji nijednog trenutka nije odustao od progona našeg naroda. Plan na "papiru" je bio da Kurti bude izopšten, a nije prošao nijedan događaj, a da mu briselski zvaničnici nisu slali pozivnicu.

Da očekivanja Prištine oko svojevrsne nagrade za "napor" oko organizovanja referenduma nisu bez osnova, potvrđuju i reakcije najsnažnijih mentora lažne države. Po njihovoj oceni, glasanje je prošlo u demokratskoj atmosferi, žale zbog malog odziva, i za sve krive Srpsku listu. Kurti i Osmanijeva navode da narod nije glasao i zbog pristisaka Beograda i "kriminalnih struktura".

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode ocenio je da su oni koji su pozivali na bojkot dobili upravo ono što su tražili:
Bojkot koji su zahtevali politički akteri, poput Srpske liste, za žaljenje je i destruktivan, kada je u pitanju demokratska kultura, rešavanje problema i briga o stvarnom svakodnevnom životu građana. Građani četiri opštine na severu ne osećaju da ih predstavljaju gradonačelnici. Kosovska vlada je učinila svoj deo posla, predstavljajući proces koji bi mogao da dovede do veće zastupljenosti ako bi ga birači koristili.

Možda vas zanima

Politika

Vučić otkrio zašto Kurti nije u Njujorku

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

17:29

22.4.2024.

11 d

I ambasada SAD u Prištini saopštila je da izražava žaljenje zbog malog odziva birača:

Cenimo napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim građanima Kosova registrovanim u četiri opštine da učestvuju u ovom demokratskom procesu. Iz međunarodnih posmatračkih timova razumemo da je bio izuzetno nizak odziv birača. Dakle, ne postoji odluka birača o opozivu gradonačelnika. Aktuelni gradonačelnici opština su izabrani i ostaju na funkciji po zakonskom okviru Kosova.

Uz to, američki predstavnici u Prištini poručuju da im je žao što Srpska lista i Srbija "nisu u potpunosti iskoristili demokratska sredstva koja im stoje na raspolaganju po kosovskom zakonu da unaprede efektivnu i predstavničku demokratiju", te zaključuju:

Glasanje je ključna sloboda demokratskih društava.

S druge strane, iz Srpske liste navode da je referendum pokazao više stvari koje se moraju uzeti u obzir u narednom periodu, pre svega od strane predstavnika međunarodne zajednice:

Prva je da je SL bila duboko u pravu kada je pozvala srpski narod da ne učestvuje u ovom Kurtijevom igrokazu, jer je on od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe. Drugo, želimo da jasno ponovimo da smo bili više nego spremni da učestvujemo u ovom procesu kako bismo videli leđa i smenili ove lažne gradonačelnike u našim opštinama, ali nismo želeli da igramo igre u režiji režima u Prištini kojima bi se obesmislio čitav proces i sprečila smena Kurtijevih pulena, a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet.

Kako ističu, u nedelju se pokazalo kako izgleda demokratija pod Kurtijem, sa dugim cevima, specijalcima i oklopnim vozilima na biračkim mestima, kamerama koje snimaju birače i kako se oni izjašavaju, biračkim odborima bez Srba:
Pokazao se visok stepen jedinstva srpskog naroda koji je ostao dosledan sebi, ali i pružio dokaz da nisu SL i Srbija oni koji zastrašuju Srbe, već Kurti i njegove ilegalne parapolicijske jedinice, što je za rezultat imalo prazne ulice na severu KiM.

Možda vas zanima

Kosovo

"Kurti je jedini krivac"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti obmanjuje međunarodnu zajednicu da je uhapšeno petoro lica sa Kosova i Metohije i poručio da je Kurti krivac za svaku tenziju.

17:41

18.4.2024.

15 d

Nedeljni igrokaz, inače, samo je epilog višemesečnog maltretiranja kojem su bili izloženi Srbi i njihovi politički predstavnici, rešeni da sa čelnih pozicija opština na severu smene nelegalne albanske gradonačelnike. Izmišljeni je čitav lavirint propisa, potpisivana je peticija, režirana neizvesnost oko verifikacije potpisa, a sve da bi se biračima postavilo pitanje - "za" ili "protiv".

Ti "gradonačelnici" preuzeli su funkcije sa osvojenih nekoliko desetina glasova na izborima koje su Srbi bojkotovali. Iako to prećutkuju i Kurti i Osmanijeva i njihovi zapadni partneri, nedeljni "demokratski" referendum pokazao je da te čelnike opština niko neće, jer bi u suprotnom kutije bile pune onih koji bi glasali protiv njihove smene.

Petković: U panici bacaju drvlje...

Srbi na KiM su još jednom jasno poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda koji režira Kurti i sasvim je razumljivo što je Vljosa Osmani u panici i što ponovo baca drvlje i kamenje na Beograd i predsednika Vučića. Ako su u Prištini zaista očekivali da će, posle svega što je Kurtijev šovinistički režim učinio, srpski narod učestvovati u jednom besmislenom velikoalbanskom igrokazu, onda su još jednom pokazali da ne razumeju srpski narod i njegovu rešenost da se nepokolebljivo bori za svoje nacionalne interese.

To je poručio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dodajući da bi učestvovanje Srba u farsi bilo negacija zdravog razuma:

"Priština je srpskom narodu odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama izbori za svoj položaj i opstanak na KiM."

SL: Uhapsiti Radomirovića

Srpska lista pozvala je juče Prištinu da bez obzira na političku podršku koju premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti daje Radoici Radomiroviću on bude pozvan na odgovornost i u odgovarajućem postupku kažnjen za svoja nedela. Kako je navedeno, od međunarodnih predstavnika očekuje se da konačno reaguju na dokaze o nedelima Radomirovića, zahtevaju odgovore nadležnih, te njegovo hapšenje.

SL je tako reagovala na audio-snimak objavljen na društvenim mrežama, a na kome se jasno čuje kako Radomirović, zamenik ministra u Kurtijevoj vladi, organizuje kriminalnu grupu za upad u stanove koji su izgrađeni sredstvima Vlade Srbije i namenjeni samohranim majkama, višečlanim porodicama i raseljenim i socijalno ugroženim.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: